Zbog abnormalne skupoće rezervoara, vlasnici nađena mjesta zaleme, ali se ubrzo pojave nova, pa je potrebno ponovno popravljanje.



Priču o potrošnji goriva možemo završiti s temom koja ne predstavlja samo uštedu na količini goriva, nego može uštedjeti cijelu vrijednost vašeg automobila. Naravno, riječ je o spri­ječavanju propuštanja goriva na svom putu od rezervoara do motora.

Sistem je vrlo jednostavan. Gorivo je smješteno u metalnom ili plastičnom re­zervoaru, u koji je, ako je vozilo novije proizvodnje, uronjena električna pumpa, koja ga usisava i tlači cijevima do motora. 

Ne treba biti jako pa­metan, pa zaključiti da gdje god gorivo prolazi, tamo može i puštati. Krenimo od rezervoara. Metalni, tj. li­meni rezervori skloni su hrđanju. Naročito se to od­nosi na stare, dobre Če­tvor­ke. Nataložena voda zadržava se pri dnu rezervoara i tako polako, ali sigurno na­griza dno. Puštanje počinje laganim vlaženjem, ali po­ne­kad je dovoljno samo bri­sanje donjeg dijela, u smislu ustanovljavanja mje­s­ta vla­ženja, da bi se vlaženje pre­tvorilo u kapanje. Što se više traže nagrižena mjesta, to više počne puštati. Zbog abnormalne skupoće rezervoara, vlasnici nađena mjesta zaleme, ali se ubrzo po­jave nova, pa je potrebno ponovno popravljanje. Rje­šenje je tvrdo zalemiti bak­renu ploču, koja će prekriti cijelu donju površinu. To traje zauvijek. Sami vjerojatno to nećete moći kvalitetno napraviti, ali dobar majstor, riješit će problem. Ako na vašem metalnom rezervoaru postoji čep za ispuštanje goriva, dobro ga je svakih godinu, dvije, kad je u rezervoaru mala količina goriva, odvrnuti i ispustiti sadržaj. Podsjetimo da se česta vožnja polupraznim rezervoarom, negativno od­ražava na na vijek trajanja, tj. proces hrđanja se zna­čaj­no ubrzava. Dogodi li vam se u putu iznenadno pro­puštanje, nekoliko dobro sa­žvakanih guma za žva­kanje, i njihovo ljepljenje na kri­tič­no mjesto, bit će efi­kasna pr­va pomoć. Ako želite brzo i jeftino riješiti sličan problem, bez demontaže rezervoara, koje će i trajati neko vrijeme, u tr­govinama rezervnih dijelova pronaći ćete specijalna sredstva za ljep­lje­nje, naročito ona firme Loc­tite. Prilikom kupnje mo­rate naglasiti dali se radi o metalnom ili plastičnom rezervo­aru.