08.03.2015.
Negdje curi
Priču o potrošnji goriva možemo završiti s temom koja ne predstavlja samo uštedu na količini goriva, nego može uštedjeti cijelu vrijednost vašeg automobila. Naravno, riječ je o spriječavanju propuštanja goriva na svom putu od rezervoara do motora.
Sistem je vrlo jednostavan. Gorivo je smješteno u metalnom ili plastičnom rezervoaru, u koji je, ako je vozilo novije proizvodnje, uronjena električna pumpa, koja ga usisava i tlači cijevima do motora.
Ne treba biti jako pametan, pa zaključiti da gdje god gorivo prolazi, tamo može i puštati. Krenimo od rezervoara. Metalni, tj. limeni rezervori skloni su hrđanju. Naročito se to odnosi na stare, dobre Četvorke. Nataložena voda zadržava se pri dnu rezervoara i tako polako, ali sigurno nagriza dno. Puštanje počinje laganim vlaženjem, ali ponekad je dovoljno samo brisanje donjeg dijela, u smislu ustanovljavanja mjesta vlaženja, da bi se vlaženje pretvorilo u kapanje. Što se više traže nagrižena mjesta, to više počne puštati. Zbog abnormalne skupoće rezervoara, vlasnici nađena mjesta zaleme, ali se ubrzo pojave nova, pa je potrebno ponovno popravljanje. Rješenje je tvrdo zalemiti bakrenu ploču, koja će prekriti cijelu donju površinu. To traje zauvijek. Sami vjerojatno to nećete moći kvalitetno napraviti, ali dobar majstor, riješit će problem. Ako na vašem metalnom rezervoaru postoji čep za ispuštanje goriva, dobro ga je svakih godinu, dvije, kad je u rezervoaru mala količina goriva, odvrnuti i ispustiti sadržaj. Podsjetimo da se česta vožnja polupraznim rezervoarom, negativno odražava na na vijek trajanja, tj. proces hrđanja se značajno ubrzava. Dogodi li vam se u putu iznenadno propuštanje, nekoliko dobro sažvakanih guma za žvakanje, i njihovo ljepljenje na kritično mjesto, bit će efikasna prva pomoć. Ako želite brzo i jeftino riješiti sličan problem, bez demontaže rezervoara, koje će i trajati neko vrijeme, u trgovinama rezervnih dijelova pronaći ćete specijalna sredstva za ljepljenje, naročito ona firme Loctite. Prilikom kupnje morate naglasiti dali se radi o metalnom ili plastičnom rezervoaru.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Juha od bundeve i leće
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.