23.11.2014.
Nema zime
Kakvo nam vrijeme nose nadolazeći mjeseci, još se ne zna, a niti se metereolozi upuštaju u neke prognoze, jer je izgleda sve poludjelo. Za Svisvete smo bili u kratkim rukavima, a po pravilu smo trebali nositi debele kapute. Da li je predznak nečega lošega, ili tek najavljuju blagu zimu, sigurno ćemo znati za koji mjesec. Do tada, što se vožnje tiče, parafrazirajmo druga Tita: vozimo kao da zima nikad neće doći, ali budimo spremni da će već sutra napadati pola metra snijega.
To bi značilo da svoje vozilo već u ovim danima trebamo pripremiti i opremiti zimskim potrepštinama. Mi smo poznati kao narod koji za sve čeka zadnji čas, pa ćemo antifriz promijeniti kad noć prije temperatura ozbiljno padne ispod ništice, lance kupiti na dan kad moramo krenuti na put, a obično baš tada neće biti dimenzije koju trebamo itd. U tu svrhu počnimo već danas od pregleda guma.
One, zakonski moraju imati bar dva milimetra dubine šara, no računajte da vam to neće biti dovoljno ako krenete do Platka ili Učke, pa vam tamo nenadano padne novi snijeg, a lance nemate ili vam ih se ne da montirati. Treba znati i to da na temperaturama nižim od minus deset stupnjeva ljetne gume gube elastičnost i ne prijanjaju dobro za podlogu, što sa zimskima nije slučaj.
Iako su nam brisači, zbog stalnih kiša u posljednje vrijeme često u upotrebi, istrošenosti metlica bit ćemo svjesni tek kad temperature padnu, pa se njihova brisna površina ukruti.
Ne bi bilo loše kad bi vašem automobilu poklonili gumene tepihe, umjesto onih od poroznih materijala ili tvorničke presvlake poda. Oni će zadržati vodu i vlagu, neće je propustiti do poda automobila, a lako se ispiru i suše. Nemojte zaboraviti, uz spray WD 40, koga sigurno imate u bunkeru i spray za odleđivanje stakla i onaj za odleđivanje bravica. Ovog zadnjeg nemojte držati u bunkeru, jer vam tamo neće biti od koristi, nego ga, odlaskom iz automobila, stavite u džep. Ukoliko to zaboravite, a brava se zamrzne, morat ćete koristiti vlastite izvore za odleđivanje. Spomenimo na kraju i uže za vuču, koje može poslužiti da vas netko izvuče samo metar iz mjesta s kojega ne možete krenuti, pa da normalno nastavite vožnju. Nikad ne kupujte jeftino, jer što je skuplje, to je bolje, a ako pukne može nekoga i ozlijediti. Ako ste sve to pripremili, za vas... nema zime!
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.