U životu nas svih prije ili kasnije zahvati period kada imamo nesanicu. Naravno ako je ikako moguće potrebno je djelovati na uzrok. On može biti hormonalne prirode, može biti zbog nekog oblika fizičke boli koju trpimo, psihičkog disbalansa, stresa, briga i sl.

Kada se nesanica konstantno ponavlja neki duži period iscrpi tijelo i psihu. U narodu se tradicionalno protiv nesanice koristila motika. Dakle ako imate kakav vrt iscrpite se na njemu svaki dan pa ćete lakše zaspati. Ako nemate vrt rentajte ga. Ako vam to nikako nije moguće hodajte svaku večer bar dva sata, upišite se na neku večernju rekreaciju koja će vas iscrpiti, prije spavanja lagano objedujte i pročitajte par stranica kakvog lakog ili dosadnog štiva, prije spavanja prozračite sobu.

Prije spavanja popijte kakav umirujući čaj. To može biti čaj od jaglaca ili majčine dušice, pogotovo ako ne možete spavati jer vas tišti nešto zbog čega ne možete slobodno disati. U čaj dodajte 1 veliku žlicu tinkture od odoljena (valerijane). Uvijek idite na spavanje u isto vrijeme a prije spavanja odradite neki isti opuštajući ritual, npr. istuširajte se u mlakoj vodi i izmasirajte stopala toplim kantarionovim uljem. Ako se budite tijekom noći pripremite si pripravak od pasiflore i kamilice i opet uvijek učinite neki isti ritual npr umijte se toplom vodom i nanesite kremu za lice pa se vratite u krevet.

Ako se nesanica ponavlja duži period tradicionalno se tražio izvor u slabom titraju nekog organa. Vrlo često se za pravilno funkcioniranje tijela a time i perioda za san pribjegavalo čišćenju jetre i krvi čajevima koji će rasteretiti tijelo od nakupljenih toksina. Ovakvo čišćenje provodilo se tokom dana sa povećanim unosom voća i povrća kroz obroke a u prijepodnevnim satima pio se čaj od stolisnika i dimnjače. Pile su se povećane količine vode koje su imale funkciju da otplave nataložene toksine a jela su se jela od zrnja i lisnatog povrća. Priča koja je stajala iza toga govorila je da zrnje daje osjećaj akumulirane snage i nade u bolje sutra a lisnato povrće osjećaj rasta, obilja i zdravlja. U modernija vremena sve su više popularna redovita večernja masiranja (nanošenja na tijelo) većih količina baznih ulja koja imaju ulogu prenošenja poruke da smo zaštićeni i nahranjeni, sigurni i zbrinuti. To opet može biti kantarionovo ulje ili neko drugo bazno ulje, npr. ulje marelice sa dodatkom par kapi crvene mandarine koja potiče osjećaj bezbrižne dječje radosti.

Dakle receptura je jednostavna. Iscrpiti se na motici, ići uvijek u isto vrijeme spavati, učiniti svaku večer isti ritual prije spavanja, popiti šalicu čaja, u čaj dodati tinkturu valerijane, na tijelo nanijeti veće količine baznog ulja, leći u čistu posteljinu i ne misliti na sutra.