Kretnja kod hoda samo završava sa stopalom, ali na njemu ne počinje

 

Imam 40 godina. Uganula sam gležanj. Do sada sam prošla Emet, Bowen, osteopatiua, radio terapije i razne oblike fizio i kinezioterapija no otok na gležnju se ne smanjuje. Ne mogu obući cipele i dosta je bolno pri hodanju. Magnet je pokazao rupturu tetive i oštećene ligamente. Imam distoniju mišića. Znam da bez pregleda ne možete puno učiniti, no možete li mi bar preporučiti vježbe i sl.

 

U koliko MR nije pokazao oštećenje hrskavice, mora postojati razlog za otok (on je samo obrambeni, odnosno zaštitni mehanizam). Kod vas je to najvjerojatnije nestabilnost gležnja (ruptura ligamenata, tetive i distonija u kombinaciji). To će reći da pri hodu gležanj i gornji dio stopala malo „proklizavaju“ pri hodanju, a otok je način da tijelo poveća pritisak u zglobu i smanji ta "proklizavanja".

Ako je ova hipoteza točna, ona objašnjava zašto terapije čiji je krajnji domet smanjivanje boli (Emet, Bowen) nisu dale rezultata. Također objašnjava i zašto terapije za redistribuciju tenzije nisu od pomoći (osteopatija). I na koncu objašnjava zašto liječenje lokalne upale ne donosi poboljšanje (fizioterapija, radiofrekventna terapija). Također, pretpostavljam da su vježbe koje ste radila bile u glavnom vježbe za stopalo i potkoljenicu, što je pristup koji kod vas nema potencijala za sanaciju problema jer lokalna snaga mišića stopala nije problem u vašem slučaju.

Tri su moguća rješenja. Prvi je da naprosto pustite vremenu da sanira problem. Kod manjeg dijela pacijenata, s vremenom, tijelo stabilizira zglob, bilo promjenom anatomije na samom gležnju, bilo promjenom načina kretanja ili u kombinaciji.

Operativna stabilizacija gležnja (plastika ligamenata) je vrijedna razmišljanja i konzultacije sa ortopedom.

Treća je opcija, kompleksan program vježbi sa ciljem restabilizacije gležnja, ali kroz reaktivaciju cijele noge i trupa, jer kretnja kod hoda samo završava sa stopalom, ali na njemu ne počinje. Naše iskustvo sa tim pristupom pokazuje da kod upornih pacijenata, ono donosi smanjenje ili uklanjanje simptoma kod velike većine.