Za većinu pasa korekciju noktiju preporučujemo oba­viti svaka dva do tri mjeseca. Naravno, ovaj postupak nije neophodan svim psima. Psi koji su dovoljno teški da vlastitom težinom pri hodu izbruse nokte, nikada ih ne moraju rezati.


S njegom noktiju kod pasa započinje se već od prvog dana kada štene stig­ne u novi dom. Pri prvom posjetu veterinaru, većina vlasnika postavit će po­koje pitanje o malim, oštrim nok­tićima. Nerijetko su ruke vlasnika, posebno djece, pre­pu­ne tragova koje te male kan­džice ostave na koži ti­jekom igre. Svako zdravo štene dobar dio dana pro­vest će u igri, pri čemu će jednako orno koristiti oštre, mliječne zube, ali i ša­pi­ce... Tako već u dobi od dva mje­seca prvi puta režemo nok­te. U tu svrhu koristimo posebne škare. Nokti štenadi su vrlo mekani, pa um­jesto posebnih škara možemo koristiti i obič­nu grickalicu za nokte. Kada su nokti bijeli, mnogo je lakše pro­cijeniti do kuda se smije od­re­zati, jer je krvna žila vidljiva. No, kod crnog nokta žilu ne možemo vidjeti, pa je potrebno određeno iskustvo kako bi se dobro procijenilo koliko se smi­je odrezati.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca to rade sami, a neki radije prepuštaju taj posao veterinarima ili gro­omerima. Kra­ćenje noktiju nije bolno, kratimo samo vrh nokta koji nije prokrv­ljen. Nerijetko se psi ja­ko opiru rezanju noktiju, jer je većina pasa osjetljiva čim im se diraju šapice. Najčešće se radi o psima koji nisu navikli na postupak kraćenja noktiju, jer im se to počelo raditi tek kada su već bili odrasli.

Nokti kod odraslih pasa, za razliku od onih kod štenadi, mogu biti iznimno debeli i tvrdi. Posebno je to čest slu­čaj kod starih pasa velikih pasmina. Tada bez pravog alata re­zanje nokta nije ni­malo jedno­stavno. Nakon korekcije duži­ne nokta ška­rama, preporuču­jemo blago turpijanje nokta, naravno, ukoliko pas ima to­liko strpljenja. Nakon škara, nokat ponekad ostane oštar, a tur­pijanjem se to značajno ub­laži. Posebnu pažnju treba pos­vetiti noktima tzv. pe­tog prsta na prednjim, pa i stražnjim no­gama, jer oni ne dotiču pod pri hodu, pa mogu narasti vrlo ve­liki i urasti u kožu.

Za većinu pasa korekciju noktiju preporučujemo oba­viti svaka dva do tri mjeseca. Na­ravno, ovaj postupak nije neop­hodan svim psima. Psi koji su dovoljno teški da vlastitom te­žinom pri hodu izbruse nokte, nikada ih ne moraju rezati. Izbrusit će ih u šetnji po asfaltu i betonu. Ukoliko šetaju po šu­mi i samo po mekšem tlu, mo­že se dogoditi da je i većem psu potrebno korigirati dužinu nok­ta.

Dužinu nokta korigiramo po potrebi i macama i to kuć­nim, kako bi što manje uništavale namještaj. Za mace sva­kako preporučamo da se na­bave grebalice, na kojima one onda same uspješno održavaju svoje nokte.

Za mace koje idu van ne preporučam korekciju noktiju, jer su njima potrebni dugi i oš­tri nokti kako bi se mogle, prim­jerice, popeti na stablo.