Iako je teško konkurirati „običnim“ rashlađenim kriškama lubenice, iskušajte ovih dana i neki od načina koji vam predlažemo – osvježite se lubenicom na novi način i iznenadite sebe i svoju obitelj i prijatelje


Ljeto je još uvijek u punom jeku, a lubenice su voće (ili povrće, ovisi kako se gleda) koje je svakako visoko na prehrambenoj ljestvici popularnosti u ovo vruće doba godine. Uz to, lubenica je ljeti u sezoni, pa su i cijene prigodne i kreću se već oko 3 kune za kilogram. Popularnost lubenice sasvim je razumljiva – lubenica je puna vode, slatka, ali ne previše, osvježavajuća, a ukoliko se prije konzumacije drži u hladnjaku, dobiva se savršen recept za ljetno rashlađenje. Ipak, čini se da se kod nas popularnost lubenice ne proteže često dalje od konzumacije  u obliku kriški ili narezanih kockica, što je šteta, jer vam lubenica može pružiti još puno užitaka uz samo malo drukčiji način pripreme. Iako je teško konkurirati „običnim“ rashlađenim kriškama lubenice, iskušajte ovih dana i neki od načina koji vam predlažemo – osvježite se lubenicom na novi način i iznenadite sebe i svoju obitelj i prijatelje.

Agua fresca – ovo bezalkoholno piće popularno je u Centralnoj Americi, može se raditi od raznog voća, a u varijanti s lubenicom potrebno je polovicu lubenice narezati na kockice, dodati oko pola litre hladne vode, žlicu svježe iscijeđenog soka limete (može i limuna) i žlicu meda ili smeđeg šećera. Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte. Dobivenu tekućinu možete procijediti kroz cjedilo (ovisno o ukusu). Servirajte ohlađeno s ledom i uz dodatak metvice.



Granita – riječ je o desertu koji potječe sa Sicilije i koji je vrlo sličan sorbetu, a priprema zaista ne može biti jednostavnija. Dakle, lubenicu narezanu na kockice usitnite u procesoru za hranu, po želji dodajte šećera ili meda, sok od limuna/limete, i dobivenu smjesu ulijte u široku i plitku posudu. U ovoj fazi možete dodati i neke svježe začine poput metvice, bosiljka ili korijandera, koji će dodatno obogatiti okus granite. Posudu ubacite u zamrzivač i svako malo sjetite se vilicom proći kroz smjesu kako biste dobili puno malih kristalića umjesto jednog velikog bloka leda. Nakon jedno tri sata u ledu, granita je spremna za posluživanje!



Gazpacho s lubenicom – ova poznata hladna juha od rajčice, podrijetlom iz Andaluzije, odlična je i uz dodatak lubenice. Za pripremu juhe trebat će vam lubenica, rajčica, krastavac, čili, bosiljak i/ili peršin, paprika, sol, papar, vinski ocat i maslinovo ulje. Juhu jednostavno možete pripremiti tako da sve sastojke izmiksate u procesoru za hranu i obavezno je prije posluživanja ohladite.



Salata – kada se salata i lubenica spominju u istoj rečenici, prva pomisao je voćna salata, no, ovaj put ipak nije riječ o slatkoj varijanti. Umjesto toga, predlažemo vam da se okušate u pripremi salate koja će vas odlično osvježiti i okrijepiti, a uz to može funkcionirati i kao zaseban obrok. Salatu pripremite od lubenice narezane na kockice, rikule, radiča, zelene salate, dodajte feta sir (ili neki drugi sir) i bilo koji dodatak koji vam padne na pamet, sve začinite maslinovim uljem, aceto balsamicom, solju i paprom i prava ljetna salata je gotova!