U ovoj rubrici nisam sklona žaliti se na poslove koje u našem uredu obavljamo ili na kratke rokove koje za to često imamo i slične probleme. Svaka struka ima svoj set izazova, i mislim da smo većim dijelom dionici sudbine svih poduzetnika.

Danas ću napraviti izuzetak i posvetiti cijeli tekst našoj knjigovodstvenoj i računovodstvenoj struci. Neću se pri tome baviti razlikama i tko na njima inzistira, jer mislim da su u našem okruženju gotovo svi računovođe i knjigovođe, a da su poduzetnici koji nude ove usluge istovremeno prisiljeni biti i pravnici, tajnici, savjetnici evidentičari, medijatori, životni treneri, menadžeri itd...

Još s kraja osamdesetih poduzetništvu je dopušteno da izađe iz ormara, ali mu do danas nije oprošteno da pošteno živi od svog rada i da raste i razvija društvo iz temelja. Sustavno je u cijelosti opterećivano ne samo financijskim nego i svekolikim drugim obavezama, pa je malom poduzetniku prvi suradnik vrlo često upravo njegov knjigovođa: ima uvid u njegovo poslovanje, a najčešće se lakše snađe s većinom tema koje imaju veze s propisima i dokumentima.

To je taj prvi pritisak na nas, od strane naših klijenata.

Drugi je pritisak od strane naših konkurenata koji niču svakodnevno iz redova hordi nezaposlenih, ali i zaposlenih. Razni anonimusi: susjede, rođake, prijateljice i ostali ‘pouzdanici’ koji bi samo malo popunili novčanik na crno pa pristaju raditi sve i sva za sitne novce. Na totalno neuređenom tržištu ovo jeste konkurencija i nama koji zapošljavamo djelatnike, plaćamo poreze i dijelimo tako sudbinu svojih klijenata, i još se trudimo unaprijediti poduzetništvo.

U okruženju u kojem se za sve kao ultimativni faktor odluke nameće isključivo cijena, potrebno je puno uvjeravanja da je u uslužnoj djelatnosti presudna kvaliteta, jer u suprotnom sve na kraju bude preskupo. Oni koji su zbog krivog ili nikakvog savjeta svog ad hoc “pouzdanika” loše prošli i završili u raljama kontrola i kazni, postaju najžešći zagovornici mojeg stava.

Onaj isti zakon o računovodstvu koji je poduzetnike početkom prošle godine pretvorio u udaratelje pečata na svaki računčić, tzv. likvidiranja, propisao je i uvođenje licenciranja za računovođe kojima poduzetnik povjeri vođenje svojih poslovnih knjiga, ali do danas nije donesen pravilnik koji pomnije sve urediti. U godinu i pol postojeće udruge računovođa nisu ni pokušale posredovati u pregovaranju, pa je revizorska komora je našla za shodno da ona formira radnu skupinu da uredi život i poslovanje jednoj sasvim drugoj struci. U radnu skupinu nije pozvan ni jedan profesionalni računovođa!

Spominju se licence u vrijednosti 30.000 kn i obvezno godišnje skupo dodatno educiranje u propisanim institucijama. Ako bi tako nešto bilo uvedeno, sasvim je jasno da cijene knjigovodstvenih usluga ne bi mogle ostati ni blizu sadašnjeg nivoa, a “pouzdanici” ne bi ni mogli pristupiti tržištu. U servisima bi moralo biti mnogo više visokokvalificiranih djelatnika, koji također više koštaju.

Zato sam uvjerena da mali poduzetnici mogu očekivati izrazito povećane troškove, ako se ovaj plan ispuni.

Grupa mladih ljudi je našla svoj razlog da se angažira za struku, te su inicirali peticiju. U uvodu su dosta suvislo objasnili svoje stavove i ukazali na činjenicu da nikakve licence nisu garant povećanja kvalitete, nego samo nečijih punijih džepova. Čiji će biti prazniji – znamo iz iskustva.

Pozivam vas da pročitate tekst inicijative i da ju podržite ako smatrate da treba, što možete učiniti i kao poduzetnik koji nije knjigovođa.

Kažu da u Americi, kad otvorite mali biznis, dobijete brošuru u kojoj su vam napisana osnovna pravila: što smijete i što ne smijete. Ostalo je na vama da se na tržištu izborite.

Kažu da europska smjernica za usluge ne sugerira licenciranje naše struke, dapače potiče se pojednostavljivanje i slobodan pristup uslugama općenito.

Rekli su iz nove vlade da će podržati poduzetništvo. Čekamo da to i pokažu, prije nego postanu stara vlada!

Do tada, razmislite kako bi izgledalo da oftalmolog piše pravila za kirurga, zidar za električara ili trgovac za frizera. U istoj smo kaši, a ideje otimanja novca su inovativne! Pomozimo
jedni drugima.

Sretno nam bilo!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge