Umjesto velikih i kratkotrajnih promjena radije se odlučite za one male koje će potrajati, koje vam neće biti teške i koje ćete s radošću prihvatiti. Evo nekoliko ideja!


Nakon blagdana skloni smo si obećati da ćemo okrenuti novi list. Najčešće se to odnosi na dijete kratkog daha i upisivanje na razne oblike tjelovježbi na kojima se pojavimo prva dva-tri tjedna, a poslije postanemo majstori u smišljanju izgovora. 

Zato je potrebno uvesti promjene koje nam neće biti teške i koje ćemo s radošću prihvatiti. Prva stvar je da shvatite da je krajnje vrijeme da se upišete u neko planinarsko društvo! Da, znam, postajem pomalo i naporna s time, ali planinarenje je vrlo zdrava, društvena aktivnost. Za početak možete imati samo gojzerice, a sve ostalo ćete polako nabavljati putem. Dobra vijest je da upravo sada počinju popusti, pa se neke početničke gojzerice mogu nabaviti već za tristotinjak kuna. Članstvo u planinarskim društvima košta vas godišnje između 50 i 100 kn (da, dobro ste pročitali, godišnje).

U prirodu je lakše otići kada vam to netko drugi organizira, a s vremenom, kada se zarazite, početi ćete ići u manjim grupama i sami. Boravak u prirodi razgibava tijelo, dobavlja kisik u krvotok, poboljšava rad svih organa, podiže raspoloženje i pojačava imunitet. 

Druga promjena koju možete lako uvesti, a vjerujem da će ju tijelo s radošću prihvatiti je obavezan sirovi ručak. Čak i sada, usred zime, mogućnosti su ogromne. To može biti velika zdjela salate od sirovog kupusa (kiseli tu ne dolazi u obzir zbog soli), tikvica, zelene salate, buče, voća. Na internetu možete pronaći mnoštvo recepata i ideja. Minimalno tri tjedna sirovog ručka poboljšat će vam probavu, potaknuti metabolizam i izlučivanje toksina, ubrzati mršavljenje i  podići raspoloženje. 

I treća jednostavna stvar koju možete kao ritual uvesti, a koju će tijelo s radošću prihvatiti je uvesti obaveznu šalicu čaja. To može biti dimljača prije obroka da vam potakne na rad jetru i žuč, to može biti majčina dušica ili kamilica prije spavanja da vam pomogne da lakše zaspite, ili ružmarin s koprivom da vas opskrbi mineralima i potakne cirkulaciju nakon buđenja. Planinarenje, sirovi ručak i šalica čaja, nije teško, zar ne? Bez velikih obećanja, striktnih dijeta i velikih odricanja!