55% Nutelle čini šećer. Osim što izaziva ovisnost, treba znati da je glavna hrana svake stanice raka upravo šećer

 

Svi imamo svoje (nezdrave) slabosti po pitanju hrane. Znate onaj osjećaj kada nekontrolirano samo ubacujete u usta uz veliku želju da se želudac malo proširi, kako bi mogli ubaciti još. Kada opsesija prođe, onda se obično lista literatura, neizmjerno se nadajući da ipak nije sve tako crno. Ako i to propadne, uvijek ostaje ona spasonosna konstatacija da treba jesti sve. I tako nas „raznovrsnost obroka“ spašava od osjećaja krivnje. Zadovoljni i spašeni. Ima li ljepšeg osjećaja? Oni ponešto realniji znaju da varanje samog sebe ne sluti na dobro. Znate, postoji vrijeme užitka i postoji vrijeme patnje.

Za Nutellu kažu da joj je gotovo nemoguće odoljeti. Zdrav početak dana za cijelu obitelj uz lješnjake i mlijeko. Toliko je dobra da je i kruh suvišan. Ima li većeg užitka nego grabiti velikom žlicom i načas zaboraviti na realni svijet? Nepodnošljiva slatkoća čini nas ovisnicima i tu pomoći nema. Što je više jedete, još više bi je jeli. Propadanje zubiju je tek mali dio problema, koje prije ili kasnije možete očekivati. Dakle, 55% Nutelle čini šećer. Osim što izaziva ovisnost, treba znati da je glavna hrana svake stanice raka upravo šećer. Drugi problem Nutelle je  palmino ulje. Tako se postiže kremasta struktura i pojačavaju okusi, a naravno da je i niska cijena jedan od glavnih motiva za korištenje. Palmino ulje je još štetnije od uobičajenih jeftinih ulja, koja se koriste u kućanstvima. I to zato što se rafinira na temperaturi iznad 200 stupnjeva, kako bi se uklonila prirodna crvena boja i neutralizirali mirisi. Tako se stvaraju spojevi, za koje se zna da su kancerogeni. Glicidol je jedan od njih.

Lecitin, koji se koristi u Nutelli, potječe od soje. I tu se u procesu proizvodnje koriste štetni produkti, koji nipošto nisu dobri za naše zdravlje. Napominjem da sojin lecitin nije isto što i lecitin, koji se prirodno nalazi u mnogim proizvodima. Naravno, nisam zaboravio ni na aromu vanilije. Prirodna vanilija bila bi sasvim u redu, ali sigurno znate da se danas baš svaka aroma može industrijski proizvesti. Tako se aroma vanilije proizvodi iz nafte (većina glavnih proizvođača smještena je u Kini), a, što je najgore, sadrži i ozloglašeni mononatrijev glutaminat, uz koji se vežu mnogobrojni zdravstveni problemi.  Ali baš taj glutaminat stimulira centre u mozgu, zbog čega izvodimo zaključak da je proizvod ukusniji nego zapravo jest. Zbog toga ćemo ga pojesti više.

Jedna žlica Nutelle sadrži 200 kalorija. Sve bi bilo u redu da su to korisne kalorije, a ne šećer, štetna masnoća i problematični  pojačivači okusa. Ne dopustite da vas zavaraju lješnjaci, njihov udio u krajnjem proizvodu je mali. Sve u svemu, zdrav doručak kao čista fikcija.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]