Olakšice za zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina moguće je koristiti jedino u poduzeću, jer se mladi obrtnik ne oslobađa ni jednog dijela doprinosa

 

Opće je poznato da je privređivanje kroz obrt koji je paušalno oporezovan najmanje opterećeno davanjima prema državi. Samo radi ilustracije navest ću da će obrtnik koji je s primicima blizu limita 5. razreda poslati državi oko 5% primitaka, ako je istovremeno negdje i zaposlen, ili oko 15% ako radi samo kroz obrt.

Međutim, želja mi je danas dati smjernice onim poduzetnicima koji isporučuju više od 300.000 kn, pa stoga ne kogu biti paušalno oporezovani. Oni, dakle, moraju voditi poslovne knjige radi utvrđivanja poslovnog rezultata i porezne osnovice.

S obzirom da su prethodnih godina, pa tako i ove 2019-te, mnogi dijelili promet na paušalni obrt i poduzeće, moguće će od naredne godine promijeniti svoje ponašanje žele li se pripremiti na najavljene porezne kontrole, a vezane uz odredbu Općeg poreznog zakona koja je duže vrijeme već na snazi.

Ovdje ću nastojati dati upute na što misliti i što uzeti i računicu pri donošenju odluke da li nastaviti poslovanje kroz obrt koji vodi poslovne knjige, tzv. dohodaš, ili pak kroz poduzeće, koje utvrđuje dobitak.

Što se tiče iznosa za doprinose, koristit ćemo ovogodišnje iznose, koji će se od Nove godine neznatno promijeniti, jer ovise o prosječnoj plaći u ovoj godini.

Obrtnik plaća mjesečno doprinose oko 2.004 kn i ne obračunava niti isplaćuje neto plaću.

Poduzeće na direktorsku osnovicu plaća isti iznos doprinosa, ali temeljem tako obračunate plaće direktoru se isplaćuje i neto iznos od oko 5.000 kn, gdje točna svota ovisi o prirezu, pa mislim da je za ovu potrebu dovoljan taj okrugli iznos.

Ovime želim upozoriti da se za izračun poreza u obrtu ne može pretpostaviti da će troškovi biti kao što su bili u poduzeću, jer će samo zbog ove činjenice biti za 60.000 kn manji.

Dalje, komorski doprinos je upola manji u poduzeću nego što je u obrtu, a knjigovodstvene usluge su u načelu nešto malo manje, što opet ne mora značiti uvijek, jer većinom ovisi o broju dokumenata koji se obrađuju i ostalim okolnostima u poslovanju.

Ako poduzeće ima sklopljen ugovor o najmu sa osnivačem ili direktorom, a taj će biti obrtnik, tada i taj trošak mora maknuti iz računice jer u poduzeću je to bio rashod, dok u obrtu neće biti.

Ostala davanja su jednaka za obrte i za poduzeća, a od naredne godine se članarina TZ neće više plaćati za veliki broj djelatnosti. Naknadu za šume već za ovu godinu nećemo plaćati.

Daljnji su elementi koji ulaze u obračun ovisni o konkretnoj situaciji. Pokušajte se sjetiti svih troškova koje biste imali u svom poduzetništvu i sučelite ih sa prihodima. Pretpostavljam da će poduzetništvo biti u sustavu PDV-a jer govorimo o prometima većim od 300.000 kn, pa zato troškove računajte u neto iznos, nakon što ste odbili PDV.

Broj koji ćete dobiti predstavlja dobitak u poduzeću, a dohodak u obrtu, pa možete krenuti računati porez.

Za poduzeće je lako: stopa je 12% i to sve do iznosa ukupnih prihoda od 7.500.000 kn, jer takav je prijedlog izmjena (još ove godine je do 3.000.000 kn). Oporezuje se cijeli iznos dobitka, nema nikakvog neoporezivog dijela. Da bi čista dobit završila u džepu fizičke osobe osnivača, potrebno je platiti još 12% poreza na dohodak od kapitala. Ako odmah idemo do tog trenutka, možemo odmah obračunati 24% poreza na iznos dobiti, što znači da osnivaču ostane cca 75% ostvarenog dobitka.

Kad se računa porez na dohodak, obračun je malo kompliciraniji. Od utvrđenog dohotka prvo se odbija godišnji neoporezivi dio. On je za jednu osobu 45.600 kn, pa na oporezivanje ide onaj dio dohotka koji to prelazi. Oni koji uzdržavaju člana obitelji mogu uvećati osobni odbitak za dodatnih 21.000 kn, za prvo dijete 21.000 kn, za drugo dijete 30.000 kn godišnje.

Preostali dio dohotka ide u oporezivanje. Prvih 210.000 kn oporezivo je po stopi od 24%, a dohodak iznad tog iznosa  oporezovan je po stopi od 36%.

Na utvrđeni iznos poreza, obračunava se prirez, ako je propisan za mjesto prebivališta obrtnika, a stope su od 1 do 18%.

Ukupni iznos poreza i prireza odbijte od dohotka i dobit ćete iznos koji će vam ostati.

Upravo za veće dohotke, oporezivanje je veće i zato je a priori savjet da se za veće zarade posluje kroz poduzeće. Ovaj savjet baziran je samo na činjenici iznosa poreznih i ostalih davanja, dok je o ostalim okolnostima koje razlikuju poslovanje kroz ova dva subjekta u ovoj rubrici višekratno pisano, pa je moguće da se netko iz drugih razloga ipak odluči locirati poslovanje u obrt.

Također, olakšice za zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina moguće je koristiti jedino u poduzeću, jer se mladi obrtnik ne oslobađa ni jednog dijela doprinosa. Najavljeno smanjenje stopa poreza na dohodak trebalo bi se moći primijeniti na sve, ali o tom - potom.

Svoju odluku donesite promišljeno.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge