O uzrocima mnogih bolesti lome se koplja u beskrajnim raspravama. Dok oko štetnog utjecaja pušenja i (donekle) nekih vanjskih zagađivača manje-više postoji suglasnost, sve ostalo se gubi u vrtlogu interesa. GMO-hrana, zašećerena pića, suhomesnati proizvodi, brojni konzervansi… možete nabrajati bilo što. Svaki proizvođač ima za svoje proizvode brižno prikupljene analize i studije (kako god da su do njih došli), kojima dokazuje apsolutnu sigurnost i neškodljivost. Od njihovih proizvoda se nikada nećete razboljeti, naravno ni umrijeti. Fanta ili kremšnita nikako ne rastvaraju zube, a ručkovi u McDonaldsu put su k savršenom zdravlju. Za sve koji misle drugačije, gotovo u pravilu, važi da barataju neprovjerenim činjenicama.

Sve navedeno ne odnosi se samo na hranu. Znate li da u zraku nema previše zagađenja, u vodi nema previše klora, mobiteli zrače minimalno, u cjepivima je sve ljekovito? Znate li da će vas bilo kakav štetni utjecaj aluminija iz antiperspiranta uvijek zaobići? Gotovo da ne postoji hrana ili nešto drugo, što bi vam moglo naštetiti. Barem prema orkestriranim navodima sa svih strana. Kako to da uopće obolijevamo? I za to postoji odgovor, prilagođen više nego zdravom okruženju. Reći će vam da je prevlada­va­jući krivac za zdravstvene probleme loše gensko nasljeđe. Roditelji su nas loše darovali i zbog toga su tu rak, infarkt, alergije i dijabetes. Da skratim, krivac, ako i postoji, ne krije se ni u nama ni u našim pogreškama. Slušamo li samo ono što želimo čuti?

Navest ću tek jedan primjer opasnosti, za koju će vam glavnina struke reći da ne postoji, a zapravo je itekako realna. Amalgamske plombe predstavljaju otrov s polaganim, ali dugotrajnim djelovanjem. Nije potrebna nikakva posebna genska aktivnost da vam od života naprave pakao. Dakle, znate li što su to „propusna crijeva“? Sluznica tankog crijeva predstavlja vrlo pametno sito, dopuštajući prolaz samo sitnim česticama hrane. U normalnim okolnostima, veće molekule, otrovi i bakterije ne mogu proći. Ali kroz oštećenu sluznicu mogu. Čudna vam je bol u zglobovima ili paraziti, kojih se nikako ne možete riješiti? Znate li da zbog tamnih plombi možete postati rob alergija? Čak se i neki slučajevi autizma povezuju s amalgamskim plombama.

Da, možda je nekome teško priznati svu toksičnost onoga što nam ugrađuju u usta, ali krajnje je brutalno skrivati i ignorirati sav smrdljivi zemaljski mulj, baš kao i da ne postoji.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]