11.09.2019.

Od koga trebam tražiti odštetu za ozljedu na radu u inozemstvu?

Piše: prof. dr. sc. Marijan Ćurković
Innovus d.o.o
www.osiguranje.hr

 

Radim za hrvatsku firmu, ali pretežito u inozemstvu. Dana 31.07.2018. godine imao sam nezgodu na poslu od strujnog udara, imam ožiljke po tijelu gdje me je spržilo i pukao mi je meniskus u koljenu od grčeva od strujnog udara kojeg su mi izvadili operacijskim zahvatom u Hrvatskoj. Mogu li tražiti odštetu od austrijske firme za koju smo radili u tom periodu na temelju svjedoka i na temelju toga što je izašla hitna da me pregleda?

 

Ako ste radili za hrvatsku firmu koja je bila izvodjač i s kojom ste bili u radnom odnosu, onda vam naknadu štete duguje hrvatska firma kao poslodavac. Naravno, postoji mogućnost da odgovara i austrijska firma za koju ste radili, ali to samo po načelu krivnje za štetni događaj, a krivnju austrijske firme mora dokazati nastradali radnik. Bilo bi dobro vidjeti i ugovor između hrvatske i austrijske firme, jer i tamo sigurno piše nešto o odgovornosti za štetu radnicima. Što se dokaza o šteti tiče - svi liječnički nalazi mogu tome poslužiti i onda će neki vještak sve skupiti i ocijeniti o kakvim ozljedama i njihovim posljedicama je riječ.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .