Danas je mnogo poznato o štetnosti sunčevih zraka te o tome kako ozbiljne posljedice može imati pretjerano sunčanje

U narednih nekoliko tjedana čekaju nas najduži dani u godini i najveća količina sunčevih zraka.

Ponekad ni ne pomislimo na to da je u rano ljeto sunce jako i u 6 sati poslije podne te da izlaganje suncu može biti opasno i za naše ljubimce, ne samo za nas.

Danas je mnogo poznato o štetnosti sunčevih zraka te o tome kako ozbiljne posljedice može imati pretjerano sunčanje.

No, manje je poznato da je i koža naših ljubimaca u nekim slučajevima iznimno osjetljiva na sunce te da izloženost može izazvati vrlo ozbiljna oštećenja kože.

Osim što se izložena koža može zacrveniti i upaliti, može doći i do malignih promjena na koži, do promjena koje su neizlječive.

Skvamozni karcinom najčešći je kožni tumor u mačaka, te čini 15% svih kožnih tumora,  a čini i 5 % svih kožnih tumora u pasa. Najčešće se javlja na onim mjestima koja su slabo odlakana i nepigmentirana, a u većini slučajeva mu prethode oštećenja kože nastala djelovanjem sunčanih zraka. Kod pasa ovaj tumor kože srećemo kod starijih pasa i to kod onih kod kojih prevladava bijela boja kao što su dalmatiner, bul terier, bigl, te nekada popularnih škotskih ovčara koji uzduž nosa imaju bijelu lisu.

Mnogo češće nego kod pasa srećemo ga kod mačaka i to kod starijih mačaka bijele boje. Kod jedne trećine oboljelih mačaka naći ćemo više od jedne lezije. Češće ga viđamo u onim zemljama u kojima je veća količina sunčevog svijetla, pa je i izloženost štetnim zračenjima veća. Kod mačaka tumor je obično lokaliziran na uškama, nosu i očnim kapcima, kod pasa ga možemo naći na mošnjama, prstima, nosu,  usnama.

Tumor se razvija brzo, u početku izgleda kao bezazleno crvenilo kože, Što najčešće zavara vlasnike jer zaista ne izgleda kao neki ozbiljniji problem. Nakon toga uslijedi nastajanje ranica i formiranje krasti. Upravo u ovoj fazi bolesti, vlasnici mace će potražiti pomoć veterinara. Zatim dolazi do jake destrukcije tkiva što posebno očito bude kada je zahvaćena uška odnosno nos. Ova vrsta tumora ne metastazira, ali je lokalno vrlo invazivan.

Jedina terapija koja je moguća kod ovog oboljenja jest amputacija zahvaćenog dijela kože. No kada je proces lociran na nosu, onda to nije uopće jednostavno i vlasnici se rijetko kada odlučuju za tako radikalan zahvat. Kada je tumor lociran na prstu ili uški onda je amputacija svakako prihvatljivo rješenje. Što je ranije tumor detektiran, to će uspješnije biti liječenje.

Solarni dermatitis, upalu kože izazvanu djelovanjem sunčanih zraka, najčešće viđamo također kod bijelih mačaka, ali i kod pasa bijele boje.

Prve promjene koje primijetimo su slične opeklinama od sunca koje nastaju na našoj koži – uška ili koža na nosnom hrptu se zacrvene. Opetovano izlaganje suncu dovesti će u nekim slučajevima do razvoja karcinoma..

Svakako preporučujem da se bijelim životinjama u ljetnim mjesecima izloženi dijelovi kože mažu kremom koja sadrži visok zaštitni faktor od sunčevih zraka. Isto tako preporučujem da mace i pse držite u zatvorenom od 10 do 18 sati u ljetnim mjesecima kada su sunčane zrake najsnažnije.

Svakako potražite pomoć veterinara ako prijetite na vašem ljubimcu kožnu promjenu koja ne zacjeljuje duže od 15 dana.

U našim krajevima, ovaj je tumor vrlo čest zbog velikog broja sunčanih dana, posebno kod slobodnoživućih mačaka, a ako maca ima sreće pa ima vlasnika, sada je vrijeme da se aplicira zaštitni faktor svakog sunčanog dana. preporučujem kreme namijenjene djeci s faktorom većim od 30.