Ovo je vrlo ozbiljno stanje izazvano sniženom razinom kalcija u krvi, koje se obično javlja u periodu nakon okota, iako se može javiti i u kasnom graviditetu. Puerperalnu eklampsiju ili kako je još nazivamo - tetaniju, uglavnom viđamo u prva 4 tjedna po okotu (najčešće između 2. i 4. tjedna po okotu kada je laktacija maksimalna).

Faktori koji predisponiraju kujice za ovo oboljenje su obilna laktacija i nepravilno hranjenje kujice za vrijeme graviditeta. Posebno su predisponirane malene kujice koje imaju relativno veliki broj štenaca, iako eklampsiju viđamo i kod srednje velikih kuja.

Jedna od čestih grešaka koju naprave vlasnici skotnih ženki (u najboljoj namjeri) je pretjerano dodavanje kalcija u prehranu tijekom graviditeta. To se posebno učestalo događa posljednjih godina, od kada je trgovina vita­min­sko-mineralnim pripravcima za pse uzela maha, pa se isti reklamiraju kao dodaci prehrani koji ne mogu naškoditi vašem psu, što nikako nije točno. Vitaminsko-mineralni pripravci imaju svoju indikaciju kao i bilo koji drugi lijek i njihovo pretjerano dodavanje i te kako može naštetiti organizmu. Jedan od problema s kojim se susrećemo u posljednje vrijeme jesu i loše izbalansirani obroci za pse koje pripremaju sami vlasnici. S obzirom na trenutni trend kuhanja psima te hranjenja pasa sirovom hranom, sve se više vlasnika pasa odlučuje za ovaj vid prehrane. No, kako bi psu, a posebno gravidnoj ženki, pripremili dostatan, kvalitetan i zadovoljavajuć obrok potrebno je nutricionističko znanje, pa svakako savjetujem da se u tom slučaju posavjetujete sa stručnom osobom koja se bavi prehranom životinja.

Za prehranu gravidnih ženki savjetujem kvalitetnu (skupu) komercijalnu hranu za pse i to onu koja je i namijenjena prehrani gravidnih ženki ili prehrani najmlađe štenadi.

Ako su štenci stari barem 3 tjedna, odmah zabranimo daljnje dojenje i prelazi se na hranjenje zamjenskim mlijekom u prahu. Ako je štenad mlađa, primjerice samo 7 dana, vratit ćemo kuju u leglo i dozvoliti dojenje, uz obavezno spomenuto dodavanje kalcija za vrijeme dojanja, Kod kuja koje su imale eklampsiju u predhodnom leglu, dodajemo kalcij u prehranu odmah po okotu.

No važno je zapamtiti: ne dodavati kalcij u bilo kojem obliku tijekom graviditeta! O prehrani gravidne kuje, kao i kuje koja doji, svakako se pravovremeno savjetujte s veterinarom.