Ako niste par godina brali sa znalcem i dobro upoznali sve nijanse njegova lista, radije srijemuš kupite na placi i na taj način uživajte u ovoj ukusnoj i zdravoj divljoj namirnici.


Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum) nije bezazlena biljčica. Nije bezazlen jer njegov list sliči na list otrovne đurđice i još otrovnijeg mrazovca. Problem je što često raste na pomiješanim staništima, pa sam tako pro­šli tjedan naišla na divnu plantažu srijemuša protka­nog s mrazovcem. Ako se bere neoprezno, u vrećicu sa srijemušom lako može zalutati i pokoji list mrazovca, a već i ta količina može biti kobna. I prošle godine bilo je slučajeva trovanja mrazovcem. 

Mnogi ljudi se pri berbi pouzdaju u prepoznatljiv mi­ris češnjaka koji se širi iz lista srijemuša. Zaboravljaju da, nakon što smo već ubrali de­setak listova medvjeđeg luka (srijemuša), prsti nam mirišu snažno na češnjak. Pribli­ži­mo li list mrazovca tada nosu, osjetit ćemo miris češnjaka. Ako niste par godina brali sa znalcem i dobro upoznali sve nijanse njegova lista,  radije srijemuš kupite na placi i na taj način uživajte u ovoj ukusnoj i zdravoj divljoj namirnici. Isijecite ga i bacite na tavu s jajima, uku­hajte u rižoto, napravite od njega pesto, pomiješajte ga u krumpir salatu ili ga dodajte s drugim zelenim povrćem u varivo.
 
Srijemuš čisti krv, pun je minerala i vitamina, diuretik je i smanjuje masnoću u krvi, dakle, on je i jestiva i ljekovita biljka. 

Poznata je uzrečica - sva­ka je biljka (ili gljiva) jestiva, ali neke samo jedanput. Ne­mojte zbog par kuna riskirati život i upustiti se u rizično prepoznavanje ovakve  biljke putem slika na internetu. Po­navljam, kupite ga na placi, spremite za jelo i kao svaki pravi osviješteni, ali i oprezni prirodnjak, ponosno oko se­be širite miris češnjaka!