Kako su nam dani sve topliji, a ljeto sve bliže, tako je i pritisak na vlastito tijelo porastao. Neki javno, a neki u osami svojih stanova i kuća nastoje sve, ne bi li, u ovih posljednjih mjesec ili dva, oblik tijela promijenili barem za malo i tako kupaći kostim nosili s mnogo više ponosa.

No, dobro, iako takve stvari na brzinu nisu dobre, ipak je dobro vježbati, pa barem kampanjski i s krivim razlozima. Ali, ponekad nas nerealne ambicije odvedu na krive putove. Tako sam nedavno imao prilike vidjeti žuljeve na krstačnoj kosti od trbušnjaka. Kako je svako moje uvjeravanje da je sada prilično kasno da se nešto vidljivije učini uzaludno, preostaje mi tek da vas upozorim na opasnosti koje nosi preintenzivno vježbanje te da barem spriječim poneku ozljedu.

Prvo, nije dobro provoditi neke vježbe samostalno, zato što vas to neće nigdje odvesti. Tako je s priličnim brojem vježbača koji nešto rade, ali ne znaju što niti zašto. Tako su nastali i oni žuljevi s početka ove priče.

Stoga toplo preporučujem, savjetujte se s nekim trenerom, fizioterapeutom ili barem čovjekom koji se godinama bavi nekim sportom kako bi za vas pripremili neki program ili preporučili određeni sklop vježbi od kojih ćete imati stvarne koristi.

Drugo, tijelo može napredovati onom brzinom kojom može, a ne onom kojom biste vi to željeli. Svako guranje i ubrzavanje preko te granice rezultirat će ozljedama ili kakvim poremećajem. Stoga, prvo čuvajte zdravlje, a tek zatim trčite za ljepotom.

Treće i svima vjerojatno najzanimljivije – ne možete smršaviti samo malo oko bokova ili tek smanjiti trbuh. Masti imate po cijelom tijelu te se ona uglavnom ravnomjerno iz cijelog tijela i troši. Nije od nikakve koristi raditi beskonačno mnogo trbušnjaka, u nadi da ćete skinuti onaj sloj sala s trbuha koji vam toliko smeta, jer nećete.

Masnoća se skida trčanjem, plivanjem, vožnjom bicikla, preskakivanjem vijače, dugotrajnim hodanjem i veslanjem. Trbušnjacima ćete učiniti tek to da će mišići trbuha postati veći i jači, što uopće ne morate vidjeti ako je masni sloj prevelik.

A kada već radite trbušnjake, upitajte nekoga da vam ih pokaže, jer se po tom pitanju jako puno može učiniti u deset minuta, kao što i puni sat vremena truda i rada može biti uzaludan.