• Kakva je vaša firma – opuštena ili zapuštena? Niste sigurni? Ne znate razliku?

Zapuštena firma je dosadna. Opuštena firma je vesela. Zapuštena firma pokazuje umorno lice i bezvoljnost. Opuštena firma pokazuje sva svoja lica i karaktere i iskrice... Zapuštena firma je u krizi i kad krize oko nje -  nema. Ona je „bara“ bez svježeg toka vode... Opuštena firma nije u krizi ni onda kad je kriza oko nje. Ona je „rijeka“ s bistrom vodom, koja teče k cilju...

Zapuštena firma često kaže: „Ne može se... Mi smo ozbiljna firma. Mi nudimo samo tu i tu uslugu/robu.“ Opuštena kaže: „Dođite da vidimo, komunicirajmo... Što vam treba: nabavit ćemo/smislit ćemo.“

Zapuštena firma se zatvara sama u sebe; nije je briga niti za sebe, niti za klijente, i ne želi se nigdje angažirati (ako nije nužno). Kad se angažira, to je nevoljko i u najmanjoj mogućoj mjeri. Stvari skupljaju prašinu, strojevi prljavštinu, a ljudi se ne smiju. U zapuštenoj firmi se ništa pozitivno, niti novo ne događa; ona je u boli, možda u komi, ili čak umire s gubicima koji se akumuliraju.

Opuštena firma ima radost i nove ideje, nove inicijative. Vode je opušteni i optimistični ljudi, koji pokazuju mnogo svojih „šarenih“ osobina i odnosa. U njoj  ne treba vladati strogost da bi se postigla disciplina! Rezultati nastaju iz inicijative i slobode, ali kroz primjenu čvrstih načela u poslovanju. Samo slobodan pojedinac i opuštena firma rastu i razvijaju se kroz svoju formu i sadržaj poslovanja. Rezultat je da novac i drugi izvori posla stalno – pritječu...

Kako  u zapuštenoj firmi pokrenuti svježi zrak? Najprije inicijativom. Zatim  svekolikim čišćenjem – od prostora do uvriježenih stavova u glavama vlasnika, rukovodilaca i zaposlenika. Treće – dogovorom oko ciljeva. Četvrto – akcijama. Peto – nadziranjem rezultata. Šesto – stalnim uvođenjem promjena, inicijativa.

Ovakav scenarij se rijetko svjesno zbiva; najčešće je prisilan zbog nemogućnosti opstanka poslovanja na „stari“ način, u novim okolnostima. Kad vlasnici nemaju izbora, mijenjaju „film“ i postavljaju novi. Zlatno je pravilo: kakvi su vlasnici, takva je i firma.

Opuštene firme su kao mreže dobrovoljno udruženih ljudi, koji sa zadovoljstvom i entuzijazmom rade posao koji vole i žele, pod uvjetima koji im pretežno odgovaraju i na način koji je relativno slobodan.

Opuštene firme su jednostavne firme, s rezultatima. Zapuštene firme su komplicirane firme, bez značajnih rezultata.

Staro vs. Novo?  Tko će opstati? Samo oni koji se prilagode okolnostima. Što Vi osobno znate o tome? Jeste li pročitali štogod o alternativnim ekonomskim razmišljanjima? Jeste li čuli o duhovnoj ekonomiji? Razgovarate li s nekim o tome? Pohađate li seminare ili radionice na ove teme? Bez čitanja i učenja, kako i kamo ćete napredovati?

Imate li Internet? Dođite do novih spoznaja i ideja... Spojite se u svijet opuštenih promjena!