Prilikom vožnje svog osobnog automobila, s automobila koji se nalazio ispred u desnoj traci odvojila se  guma s osovine te se zabila u moje vozilo. Došlo je do štete na mom vozilu, pretrpjela sam tjelesne ozljede te doživjela bolove i strah. Obratila sam se osiguranju vlasnika vozila s kojeg se odvojila automobilska guma. Osiguranje je odgovorilo da njihov osiguranik nije kriv za štetu te da je vozilo njihovog osiguranika bilo tehnički ispravno. Je li osiguranje u pravu kada tvrdi da nema odgovornosti njihovog osiguranika koji odgovara po načelu krivnje?

Zakon o obveznim odnosima u čl. 1072. regulira međusobne odštetne zahtjeve vlasnika motornih vozila. Prema odredbi st. 1. tog članka kad je šteta prouzročena pogonom dvaju motornih vozila, svu štetu snosi vlasnik koji je isključivo kriv za štetni događaj. Prema ovoj odredbi, ako naša čitateljica može dokazati da je vlasnik vozila koje joj je prouzročilo štetu kriv za štetni događaj, ima pravo na naknadu štete od štetnika (i naravno, od njegovog osiguratelja). To što štetnik tvrdi da nije kriv, jer mu se guma odvojila s osovine vozila i da je njegovo vozilo tehnički ispravno - ne mora ništa značiti.

Treba utvrditi što je uzrok ispadanja/odvajanja, pretpostavljamo, kotača s navoja (zahrđali pričvršćivaći, loše pričvršćeni, loše održavani, amortizirani, nekontrolirani  i sl.) i u slučaju pozitivnog utvrđenja jasno je da postoji krivnja vlanika vozila i odgovornost za štetu njega (i njegovog osiguratelja).

Ako bi se dokazalo da nema nikakvog propusta vlasnika vozila, onda se radi o slučaju (događaj kojeg ne možemo predvidjeti, a kad bismo ga mogli predvidjeti, mogli bismo ga otkloniti), za koji vlasnik toga vozila ne odgovora. Na ovo se i poziva osiguratelj koji odbija isplatu naknade štete oštećenoj.

Međutim, i u slučaju kad nema krivnje vlasnika vozila koje je uzrokovalo štetu, prema Zakonu o obveznim odnosima (st.3. čl. 1072.) sud može dosuditi oštećenome naknadu štete po načelu pravičnosti. Načelo pravičnosti obuhvaća niz okolnosti koje se tiču konkretnog događaja: starost vozila, snaga vozila, redovitost održavanja, ponašanje oštećene stranke koje je u ovoj situaciji potpuno uredno i u skladu s pravilima prometa, šteta koju trpi oštećeni i sl. 

Dakle, ne biste se trebali složiti s ocjenom osiguratelja da nema odgovornosti njegovog osiguranika i predmet predati sudu s dobrim izgledima za uspjeh.