Dopunsko zdravstveno osiguranje je poskupilo za 19 kuna. Kao i obično, malo se brundalo, ali odluka nije izmijenjena. Skupo je biti zdrav i ne možete očekivati da država baš sve sufinancira. I s ovim poskupljenjem zdravstvo je u debelim gubicima. Recimo, znamo da vrlo popularni CT-pregledi koštaju, ugrubo, kao 7 godina dopunskog osiguranja. (Znate li da vas 1 CT ozrači kao 500 rendgena pluća?) Neki citostatici koštaju cijelo bogatstvo. Kronični bolesnici mjesečno troše pune najlone lijekova. I sve to netko treba platiti. Ne želim braniti zdravstveni sustav, samo želim naglasiti koliko je zdravstvena potrošnja apsurdno skupa. Puno njih bi brzo bankrotiralo kada bi sve plaćali iz vlastitog džepa.

U sjeni ovog poskupljenja, dodatno osiguranje (kao nadstandard) sprema se najesen. To vam osigurava bolji umjetni kuk, bolji slušni aparat i bolji standard po bolnicama. Između ostalog. Da budem sasvim jasan, siromašni narod će i dalje odsjedati na listama čekanja (koje se opet produžavaju) i očekivati (samo) Božju pomoć, dok se ona medicinska ne realizira. A kad i dođu na red, dobit će ono za što bude novaca. Sve iznad toga predstavlja medicinski luksuz. Iako se o tome nerado govori, u zdravlju i bolesti zasigurno nismo svi u istom položaju. Neki će isprobati sve najbolje što (navodno) znanost pruža, dok će se drugi boriti s birokracijom, pravilnicima, listama lijekova i golim opstankom. Kapitalizam i novac okreću svijet. Sve to je jedna strana medalje.

Druga je stvar što se svako zdravstveno osiguranje bavi isključivo bolestima, a zanemaruje očuvanje zdravlja. Drugim riječima, nude uslugu kada je zdravlje već izgubljeno, a prstom ne mrdnu da do bolesti ne dođe. Kao da netko namjerno stvara profitabilnu situaciju za farmaceutsku industriju.

Žalosno je što takav pristup započinje već u školama. Hamburgeri se prodaju u školskom dvorištu, a cola i grickalice su po automatima u školskim hodnicima. Reklamne poruke obično propagiraju ono najnezdravije s tržišta. Ako ne buljiš u mobitel ili računalo barem pola dana ispadaš čudan.

Izbjegavajte (kancerogeno) sunce! Znate li da se tablete za tlak i kolesterol već smatraju neizostavnim dijelom staračkog paketa, bez obzira da li vam uistinu trebaju ili ne? Puno toga je okrenuto naglavačke. Loša ponuda, loši savjeti, loše poruke. Malo njih govori o tome kako da ne zađete na zdravstvenu stranputicu, sustav se pokreće tek kada je blato do glave. Uvijek kažem da bi zdravstveno osiguranje trebalo početi kroz edukaciju. Svrsishodnija je pravilna prehrana nego rak na crijevima, bolje je disati punim plućima nego slagati nikotinski talog. Doprinosite li zdravlju ako slažete neprijatelje ili ako uživate s prijateljima? Briga o savršenom zdravlju je daleko važnija od Lekadola ili Praxitena.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]