Stariji liječnici su znali reći da ospice i inače pružaju pomoć pri pravilnom razvoju dječjeg imunološkog sustava uz uvjet da dijete nije pothranjeno ili teško bolesno

 

Sve na ovoj zemlji je povezano i najčešće savršeno funkcionira. Zadiranje u taj sklad može imati doslovno katastrofalne posljedice. Nažalost, takvo zadiranje obično je djelo ljudskih ruku. Životinjske vrste izumiru kada im nestane hrane, a apokaliptičko izumiranje pčela vrlo brzo bi dokrajčilo i ljudsku vrstu. Slična priča važi i za viruse. Čak i ako uspije eradikacija nekih omraženih virusa, budite sigurni da će se nešto drugo dogoditi. Vjerojatno nešto gore. Neke simbioze će puknuti i neka pitanja će ostati bez rješenja.

Jedan od prioriteta Svjetske zdravstvene organizacije je iskorjenjivanje ospica putem cijepljenja. Ospice su smrtni neprijatelj, a neprijatelja treba savladati. Što prije, to bolje. Ali, pokazat će se da crno-bijeli pogled nije realan. Možda baš ospice predstavljaju onu skrivenu kariku, koju već dugo tražimo. Istraživači s klinike Mayo su vrlo jasno pokazali da virus ospica može izliječiti rak. Štaviše, zadnji slučaj je upravo senzacionalan. Ekstremno visoke doze modificiranog virusa ospica upotrijebili su za liječenje terminalnog slučaja multiplog mijeloma. (Da ne bude zabune, rak je zahvatio cijelo tijelo i svi standardni pokušaji liječenja su propali.) Unutar pet minuta od infuzije počele su se događati nevjerojatne stvari. Prvo jaka glavobolja, pa temperatura od 40 stupnjeva. Glavni tumor, veličine loptice za golf, jednostavno se rastopio i nestao nakon 36 sati. Nakon 2 tjedna u tijelu se više nije mogla detektirati prisutnost raka. Jednostavno, oboljela na pragu smrti sada je bila zdrava.

Ovo nije prvi pokušaj liječenja virusima. Viroterapija je poznata već stotinjak godina. Osim ospica, koristili su se  virusi gripe i herpesa. (Prozvali su ih onkolitičkim virusima, jer ubijaju stanice raka.) Dr. Stephen Russell, jedan od voditelja ovog zadnjeg istraživanja, kaže: „Prvi put smo primijenili znatno veću virusnu dozu i mislim da smo baš zbog toga tako brzo uspjeli. U odgovoru na virus, stanice raka su se grupirale i došlo je do njihovog svojevrsnog samouništenja. A virus je pokrenuo imunološki odgovor, a to je pomoglo da se stanice raka prepoznaju i uklone odmah nakon njihovog formiranja.“ Idealan scenarij, gotovo nezamisliv kod današnjih onkoloških terapija. Rješenje leži u prirodi, čak i kada to djeluje paradoksalno.

Prisustvo virusa nikako nije slučajno niti je usmjereno prema devastaciji vrste. Stariji liječnici su znali reći da ospice i inače pružaju pomoć pri pravilnom razvoju dječjeg imunološkog sustava uz uvjet da dijete nije pothranjeno ili teško bolesno. Lijek za pothranjenu djecu je hrana, a ne cijepljenje. Da li fanatičnom borbom protiv ospica gubimo važnog saveznika, i to baš tamo gdje smo najranjiviji?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]