Šaku svježe ubrane mente, matičnjaka, timijana, vriska ili drugog sličnog bilja koje osvježavajuće djeluje na respiratorni sustav stavit ćemo u stakleni bokal u koji ćemo do vrha naliti vodu

 

Ovo ljeto nas je pogodio toplinski val, jedva se diše i mnogi od nas imaju dojam kao da jednostavno nema dovoljno kisika u zraku. Protiv ove tegobe imam dva recepta.

Prvi je naravno da otiđete u planine i prirodu kada god možete. Kao što ste i u školi učili, biljke proizvode kisik. Makar je i u prirodi i planinama vruće, više je kisika, povjetarac je svježiji, temperature su barem malo niže i duboka hladovina nekog povećeg stabla može bar na toj mikrolokaciji smanjiti temperaturu za bar 5 stupnjeva. U prirodne metode rashlađivanja spada i istočnjačko hlađenje zraka koji udišemo oblikovanjem jezika u slovo U pri udisaju. Jezik malo isplazite, kao psi kada im je hladno, i uvijte ga u slovo U tako da zrak koji udišete prolazi kroz „tubu“ od mokrog jezika i usana. Ponekad pomaže. Pokušajte.

Na sparinama ne smijemo zaboraviti na dovoljnu hidrataciju organizma. Hranu uzimamo u tekućem obliku, smanjujemo kavu i povećavamo količinu vode koju pijemo. Osobe koje piju biljne čajeve u smislu terapije trebaju imati na umu da svi biljni čajevi, a pogotovo oni koji se koriste protiv urinarnih tegoba, visokog tlaka i zadržavanja vode u organizmu utječu na višestruko izlučivanje tekućine iz tijela. Uz te terapije se treba piti dodatno minimalno 2 litre vode.

Još jedna metoda osvježenja je brza, laka, dostupna i banalno jednostavna za napraviti. Osvježavajuću vodu koja će nam pomoći da „prodišemo“ napravit ćemo na sljedeći način: šaku svježe ubrane mente, matičnjaka, timijana, vriska ili drugog sličnog bilja koje osvježavajuće djeluje na respiratorni sustav stavit ćemo u stakleni bokal u koji ćemo do vrha naliti vodu. Bokal stavite na hlađenje u frižider, dodajte komadić limuna iz ekološkog uzgoja s korom i nakon pola sata vaša osvježavajuća, ali i ljekovita voda je gotova. Kada ju popijete, na bilje dodajte novu vodu i tako u par navrata, naravno, možete zasladiti medom. Iako je ovo banalno za napraviti, mnogi kupuju vode s umjetno dodanim aromama koje upitno djeluju na zdravlje. Također, iako je količina aktivnih tvari u ovoj osvježavajućoj vodi skoro zanemariva jer se ne radi o kuhanju bilja, ljekovito bilje i ovdje djeluje u svom blagotvornom smjeru na tijelo i psihu. Taj utjecaj je vrlo suptilan, no moguć. Sjetite se samo naširoko prihvaćene homeopatije koja djeluje skoro isključivo prenoseći vibracijsku, energetsku poruku biljke bez da je moguće kemijski dokazati njeno postojanje u granulama ili homeopatskim kapima koje se uzimaju. Ipak, i mnogi liječnici ju prihvaćaju i prakticiraju. Slično je i s Bachovim kapima koje također djeluju po sličnom principu gdje je kemijska koncentracija biljke skoro zanemariva. Dakle, ako želite rashladiti tijelo iii ohladiti glavu koja je i fizički i u prenesenom smislu zakuhala, napravite si osvježavajuću biljnu vodu. Za hlađenje glave uzmite mentu i vrisak. Za hlađenje tijela mentu, za brohne i pluća do kojih ne dopire dovoljno kisika majčinu dušicu ili timijan, a za potpuno opuštanje i antivirusno djelovanje matičnjak.