Što je sve potrebno za otvaranje dječje igraonice i može li se ujedno koristiti i kao rođendaonica?


Odlično što razmišljate otvoriti igraonicu, jer iako ih se sve više otvara na našem području, svi imaju dosta posla. Uobičajeno se te usluge naplaćuju u gotovini, pa treba unaprijed pripremiti sve što je potrebno za izdavanje fiskalnih gotovinskih računa.

Kod obavljanja bilo koje djelatnosti, a tako je i s otvaranjem dječje igraonice, najvažnije je u početku definirati pravno-ustrojbeni oblik. Upravo zato jer nadležnost državnih institucija i podložnost zakonskim propisima ovisi o tome osniva li se ustanova, poduzeće, obrt ili udruga koja će obavljati gospodarsku djelatnost.

Djelatnosti dječje igraonice i rođendaonice nisu predviđeni NKD-om iz 2007. godine kao posebne djelatnosti te se tumači da kad nema posebnih propisa za neku djelatnost, da je riječ o slobodnoj djelatnosti.

Nema zakonske prepreke da u istom prostoru bude dječja igraonica i ujedno rođendaonica.

Treba voditi računa da je posluživanje jela i pića posebna djelatnost, a djecu se ne smije ostavljati bez nadzora.

I u slučaju kad se ne otvara dječji vrtić, tj. Ustanova, što je podložno strožijim i detaljnijim zakonskim propisima od ostalih oblika, uputno je paziti na odgovarajuće osoblje, odgovarajući prostor i namještaj, higijenu i općenito sigurnost djece.