Po struci sam kineziolog-kineziterapeut. Mogu li sa svojim zvanjem otvoriti paušalni obrt pružanja usluga masaže na plaži? Trebam li za paušalni obrt polagati ispit u obrtničkoj komori? Mogu li sa svojim zvanjem otvoriti navedeni paušalni obrt pod nekim od točaka 86.90 gdje spada i kineziterapija?

Paušalni obrt nije posebna vrsta obrta, već je to poseban način oporezivanja. Svoje ime paušalni obrt duguje činjenici da se kod njega porez na dohodak i prirez porezu na dohodak plaćaju u paušalnoj svoti. Paušalni obrt nema obvezu vođenja poslovnih knjiga, osim knjige prometa. Ne postoji ni mogućnost podnošenja godišnje porezne prijave za ostvareni dohodak.

Uvjete za mogućnost paušalnog oporezivanja poreza na dohodak propisuje Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti:

  • radi se o fizičkoj osobi koja ostvaruje primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta u skladu s propisima o obrtu i samostalne djelatnosti poljoprivrede i šumarstva,
  • nije obveznik poreza na dodanu vrijednost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost,
  • po osnovi svoje djelatnosti u poreznom razdoblju ne ostvaruje ukupan godišnji primitak veći od 39.816,84 eura (odnosi se na naplaćeni iznos).

Nadalje, ukoliko su u okviru obrazovanja za kineziologa-kineziterapeuta stečene potrebne kvalifikacije za pružanje usluga masaže, ili su završeni dodatni programi osposobljavanja za masera, može se otvoriti vlastiti obrt s paušalnim oporezivanjem.

Dakle, maseri mogu otvoriti vlastiti obrt za masažu, uz uvjet da su završili program osposobljavanja za zanimanje maser u nekoj od ustanova za obrazovanje odraslih, ili su stekli takve kvalifikacije kao dio svog programa obrazovanja.

Slijedom svega navedenog, prvi korak bi bilo kontaktiranje Hrvatske obrtničke komore i zatražiti dodatna pojašnjenja u vezi otvaranja salona za masažu, a s obzirom na to je li pružanje usluga masaža planirano u okvirima regulirane kinezioterapeutske struke, jesu li masaže medicinske, rehabilitacijske, u sklopu fizikalne terapije i sl.