Artroskopija ramena u modernoj ortopediji postala je najčešći oblik zahvata na ramenom zglobu. Velike terapijske mogućnosti, pristup, brza rehabilitacija i oporavak, manja postoperativna bol, bolji estetski rezultati čine ju metodom izbora u liječenju brojnih patoloških stanja

 

Ukoliko ste imali ozljedu ramenog obruča te Vam se konzervativnim liječenjem odnosno fizikalnom terapijom uz analgetike i razgibavanje bolovi ne smanjuju, a u ramenu i dalje nemate puni opseg kretnji, vjerojatno ste kandidat za operaciju ramena. Brojne ozljede ramena mogu se adekvatno liječiti jedino kirurškim zahvatom, a zlatni standard u liječenju brojnih koštano-ligamentarnih ozljeda ramenog obruča u današnjoj modernoj ortopediji upravo je artroskopija ramena.

Minimalno invazivna kirurgija zgloba ili artroskopija je operativna metoda gdje se kroz nekoliko malih rezova (otvora) na zglobu uz pomoć kamere i posebnih instrumenata izvode operativni zahvati u zglobu bez klasičnog kirurškog otvaranja zgloba.

Artroskopija ramena u modernoj ortopediji postala je najčešći oblik zahvata na ramenom zglobu. Velike terapijske mogućnosti, pristup, brza rehabilitacija i oporavak, manja postoperativna bol, bolji estetski rezultati te brojne druge prednosti u odnosu na otvorene metode, čine ju metodom izbora i zlatnim standardom u liječenju brojnih patoloških stanja.

Najčešće artroskopske operacije na ramenu:

  • Toaleta ramena
  • Subakromijalna dekompresija
  • Odstranjenje kalcifikata tetiva mišića rotatorne manšete
  • Rekonstrukcija rotatorne manšete
  • Stabilizacija ramena
  • Fikasacija SLAP lezije

 

U našoj poliklinici najviše koristimo i pribjegavamo minimalno invazivnim operativnim tehnikama u što spadaju artroskopije, a u svakodnevnoj praksi koristimo najmoderniju opremu kao što je FULL HD artroskopski uređaj za maksimalnu preciznost i vizualizaciju prilikom izvođenja ovakvih zahvata.

Ukoliko imate neki od navedenih simptoma, ili je slikovnom obradom (MR, UTZ) već potvrđena jedna od navedenih dijagnoza, nemojte oklijevati te potražite stručnu pomoć kako bi se navedena ozljeda što prije adekvatno sanirala, a Vi vratili svakodnevnim životnim aktivnostima.