Primjer preuzimanja proizvodnje hrane u ruke onih koji će proizvod i konzumirati dolazi iz Kanade, a riječ je o paketima koji sadrže sve potrebno za proizvodnju sira u vlastitom domu


Trend spravljanja vlastitih proizvoda sve je prisutniji diljem svijeta. Rezultat je to povećane zabrinutosti potrošača za porijeklo hrane koju kupuju, kao i sastojke te način proizvodnje određenih proizvoda. Tako se u Francuskoj, primjerice, događa prava pomama za kokama nesilicama, kako u ruralnim, tako i u urbanim sredinama, a urbano vrtlarstvo gotovo da više nije neobičan pojam u velikim gradovima svijeta.

Još jedan primjer preuzimanja proizvodnje hrane u vlastite ruke, odnosno u ruke onih koji će proizvod i konzumirati, dolazi iz Kanade, a riječ je o paketima koji sadrže sve potrebno za proizvodnju sira u vlastitom domu. Pakete je osmislila bivša učiteljica Ella Kinloch, koja je svoj posao napustila kako bi se posvetila novoj karijeri proizašloj iz njene ljubavi prema sirevima. Nakon što je završila četveromjesečnu edukaciju o sirarstvu te posjetila brojne proizvođače sireva kako bi i na licu mjesta naučila sve o proizvodnji sireva, odlučila se za smjer u kojem želi ići.

Osmislila je pakete za proizvodnju sireva kod kuće – paketi sadrže sve potrebno kako bi se u ugodnosti vlastitog doma pripremio sir po izboru (limunsku kiselinu, sirilo, sol za sir, gazu, recept). Trenutno u ponudi ima pakete za izradu mozzerelle i poutinea (tradicionalan kanadski sir), a u pripremi su i paketi za brie, camembert i goudu.  Osim što putem interneta prodaje pakete za proizvodnju sireva, Ella organizira i radionice na kojima se može naučiti proces izrade sira.

Više o ovoj ideji na: www.makecheese.ca