Prije više od dva mjeseca, na nogometnoj utakmici, prilikom nagle promjene smjera, osjetio sam oštru bol u lijevoj preponi, nakon toga toplinu u cijelom tom dijelu. Poslije se pojavio ogroman otok. Prva tri tjedna proveo sam odmarajući i bol i otok se povukla i mogao sam se opet normalno kretati. Otišao sam kod specijaliste, napravio najprije MR koji je pokazao parcijalnu rupturu aduktora lo­ngus. Nakon kon­zultacija sa njim napravio sam krioterapiju. Rekao mi je 6 tjedana pauze od sportskih ak­ti­vnosti. Nakon toga počeo sam fizioterapiju. Kod eminentnog fizioterapeuta sam svaki drugi dan na jačanju mu­s­­kulature. Za­nima me na­kon svega toga da li je normalno da osjetim pod prstima tvrdu kvrgu na preponi koju sam primijetio od­mah nakon ozljede?

Koliko traje oporavak kod ozljede ovog tipa? I koliko traje oporavak parcijalne rupture tetive aduktora longus? Nakon svega trčim normalno, mijenjam smjer kod sprinta bez pro­blema ali osjetim još bol pri­­likom udaranja lopte i nakon svega bojim se vratiti treninzima sa loptom.

Iz upita nije jasno radi li se samo o rupturi mišića ili tetive. Naime, tetive zarastaju sporije.

Bilo kako bilo, veća ošte­ćenja mišića u preponskoj regiji trebaju više tjedana, a često i mjeseci za potpuno cijeljenje. U vašem slučaju, vjerojatno puna tri mjeseca.

Kvrga koju opisujete zahtjeva dodatnu dijagnostiku. Naj­bolje ultrazvučni pregled. On će reći radi li se o zaostalom he­matomu, ili o velikom ožilj­ku. Ako se radi o hematomu, do­datna resorptivna fizioterapija je nužna, po mogućnosti masaže, laser, TECAR.

Ako je riječ o ožiljku, postu­pci za njegovo “mekšanje” mo­raju se provesti. U drugom slučaju, koji je vjerojatniji, pre­poručam duboku frikcijsku masažu, dodatno specifično iste­zanje, po mogućnosti vibra­cijski trening, te dodatni aerobni trening.

U puni trening ne bi trebalo ulaziti dok udarci lopte nisu pot­puno bezbolni.