Čovjekov najvažniji organ s kojim doživljavamo našu okolinu jest oko. Uglavnom se oslanjamo na vizualne dojmove, za razliku od psa kojemu je primarni orjentacijski organ nos. Pas njuhom doživljava svoju okolinu, a dojmovi koje može steći njuškanjem za ljude su neshvatljivi te ponekad graniče sa nadnaravnim.
Velike razlike naći ćemo već u samoj anatomskoj građi sluznice nosa - kod čovjeka je površina te sluznice oko 5 kvadratnih cm, a debela je samo 0.006 mm. Kod psa je površina iste 140 do 170 kvadratnih cm, a debela je 0.1 mm. Sami ovi numerički podaci govore nam da je naš njuh u odnosu na onog našeg prijatelja na nekakvom zakržljalom nivou te da je u tom pogledu pas u odnosu na nas super biće. Tako pas svaku životinju pa tako i svakog čovjeka razlikuje po mirisu, pa čak i jednojajčane blizance. Pas može nanjušiti rastopinu kuhinjske soli, koja je za čovjeka bez mirisa, već u koncentraciji 1:10000. Ne samo da razlikuje nevjerojatne nijanse mirisa već ih može pamtiti i po potrebi koristiti. Ukoliko kod praćenja traga pas na trag dođe pravokutno, po intenzitetu mirisa on može odrediti u kojem se smjeru kreće osoba ili životinja čiji trag je pratio. Tako npr. kada dođete kući s posla, a izbivali ste oko 8 sati, vaš pas točno zna s kime ste ujutro popili kavu i u kojem kafiću, što ste jeli za marendu, da li ste bili u zadimljenoj prostoriji te koliko su vas na poslu iznervirali. Nevjerojatno? Zvuči tako, ali je istina. Naime, psi za razliku od nas razaznaju nevjerojatan broj različitih mirisa a svaki taj miris još mogu razlučiti u mnogo niansi i to po intenzitetu. Zato tako dobro razaznaju i naša emotivna raspoloženja. Mijenjanjem količine neurotransmitera u našem tijelu, mijenja se i naš tjelesni miris što pas jako dobro i momentalno registrira. Poznat je izraz "miris straha" - e pa to je jedan od najintenzivnijih u pasjem životu. Bojite li se psa on to jako dobro zna i reagirat će shodno tome. Upravo zato većina pasa odbija ući u veterinarske ambulante - ne zato jer se boje bijelih kuta kako to tumači većina vlasnika - već zato što već 100 m od ambulante registriraju miris straha koje ostavljaju drugi psi. Kakvi sve mirisi izlaze iz prostorije u kojoj se nalaze dvije bolesne mace, nekoliko uzbuđenih vlasnika i pokoja kujica koja se tjera - možete samo zamisliti! Definitivno, većina pasa zakočiti će se sve 4 šape i signalizirat svom vlasniku - vodi me, molim te negdje drugdje.
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Kompletno uređen akvarij sa poklopcem, postoljem, svijetlom, ribice, puževi, živo bilje, pupa za zrak sa vulkanom, sve kao na slici, prodajem. Imam i manji za 50 ...