10.08.2014.
Pazite na skliske kolnike
Vrijeme je godišnjih odmora, mora, sunca i ljeta. Cijelu godinu ste štedjeli za ovu priliku, uskladili godišnje odmore i sada treba samo krenuti. Ali naslovi u novinama ponekad vam uzmu volju za takvim putovanjima.
U ove vruće dane, kad ni moždane vijuge ne rade kako treba, naročito treba biti oprezan. Asfalt isparava, a i ostaci prirodnih otpadaka još se nalaze po kolniku. Sada su svi relativno bezopasni, ali kada ih kiša, tj. voda spoji, nastane idealna mješavina za sklizanje. Nenaviknuti vozači, odjednom se osjete kao plesači na ledu. I sve je dobro ako klizanje završi s malo straha, ali obično je rezultat barem iskrivljeni branik ili blatobran. To ako govorimo o gradskoj vožnji u koloni pri maloj brzini.
Kada je riječ o vanjskim cestama, posljedice su daleko teže jer su i brzine daleko veće. Ako su vaše gume već istrošene, a niste vičan vozač, smanjite brzinu na pola, jer svaki nagliji pokret upravljačem može donijeti zlo. Više puta je već spominjano da se auto s cestom ljubi samo površinom koja ne prelazi veličinu stranice veće bilježnice. Ako tome dodamo da je težak npr. osamsto kila, zapitajte se koja ga to sila može zaustaviti kad ste u većoj brzini ili u zavoju. Svojom težinom dobiva ubrzanje ili tendenciju da nastavi onuda kuda ga sila vuče. Dakle, prema naprijed ili van iz zavoja na suprotnu stranu u pogibelj. Ponekad samo izuzetna snalažljivost, sreća ili naučna fantastika može spasiti glavu. Sve ostalo je fizika, koja kaže da za dobar prolaz kroz zavoj i uspješno kočenje, mora biti dobro trenje između automobila i ceste. Rečeno prostim jezikom, dobre gume i suha cesta.
Kad ste u situaciji da morate putovati u takvim uvjetima, osim bitnog smanjenja brzine, naročito pazite da na volanu ne izvodite nagle pokrete, a za kočenje se spremajte duplo prije nego pri idealnim uvjetima. Pritisak na pedalu, ako nemate ABS mora biti lagan i odmjeren, a rastojanje između vozila od ispred dvostruko veće nego inače. Možda ćete i zakasniti na odredište Ali ćete stići!
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani