18.08.2010.

Pčelarstvo u gradovima


  • Iako su vrtovi svakako najpopularnija urbana varijanta bavljenja aktivnostima koje inače vežemo uz ruralne sredine, sve veću popularnost stječe i bavljenje pčelarstvom u urbanoj sredini

U ovoj rubrici već smo pisali o sve popularnijem trendu urbanog vrtlarstva gdje vrtovi niču na terasama, krovovima, zidovima, balkonima i okućnicama u gradovima. Iako su vrtovi svakako najpopularnija urbana varijanta bavljenja aktivnostima koje inače vežemo uz ruralne sredine, sve veću popularnost stječe i bavljenje pčelarstvom u urbanoj sredini.

Popularizaciji urbanog pčelarstva veliki doprinos dala je poznata londonska delikatesna trgovina Fortnum and Mason  koja je 2008. godine svoje košnice postavila na krov svojeg dućana na Piccadilly trgu u centru Londona. O košnicama se brine iskusni pčelar Steve Benbow koji tvrdi kako je kvaliteta gradskog meda vrlo visoka i kako nema opasnosti od zagađenja jer su košnice zaštićene. Pčelama su na raspolaganju vrtovi, balkoni i prozori u radijusu od 5 km, a svakako najveći izbor pruža im vrt obližnje Buckinghamske palače.

Benbow je za ovu gradsku lokaciju odabrao vrstu pčela Carniolan koja potječe iz talijanskih Alpa, a izrazito je miroljubiva i nije sklona ubadanju. Urbano pčelarstvo osim u Londonu prisutno je i u drugim većim gradovima poput Pariza, San Francisca i New Yorka, a trend je svakako pozitivan s obzirom na masovna umiranja pčela koja se dešavaju diljem svijeta.

Video: http://gu.com/p/2bczy
Podijeli