Nametanje mamografije ima sve manje pristaša. Tu se okreće toliko upitnika, da ti se zavrti u glavi. Ako vam mamogram ukaže na karcinom dojke, svakako potražite drugo mišljenje. Šanse su i do 50% da je u pitanju lažna uzbuna.


Ministarstvo zdravlja i Hr­vatski zavod za zdravstveno osiguranje ozbiljno razmišljaju o penalizaciji zdravstvenih osi­guranika koji puše ili se pak ne odazivaju na nacionalne programe prevencije malignih bo­lesti. Drugim riječima, ako službeno utvrde da pušite ili ako spadate u veliku većinu, koja se ne odaziva na preventivne preglede (dojka, debelo crijevo) vaš izdatak za zdrav­stveno osiguranje biti će veći nego kod ostalih. Zato što ži­vi­te nezdravo i za državu predstavljate veći trošak. Doduše, još nisu razradili kako će utvr­diti da li netko puši ili ne. Tre­ba li potpisano priznanje, proces pred komisijom, nečija prijava ili detaljna analiza koma­dića pluća? Možda analiza za­daha?

Da ne bude zabune, narav­no da je pušenje štetno. Mislim da to više nitko ne spori. Ali, te štetne cigarete se i dalje mogu legalno kupiti u neograni­če­nim količinama (doduše, uz upozorenje na pakovanju da “pušenje ubija”). I znamo da je tu porezno opterećenje (opravdano) veliko. Surovo, ali jagma za porezom je važnija od zdra­vlja. Dakle, sada bi trebalo taj licemjerni pristup prelomiti preko zdravstvenog osigura­nja. 

Možda bi sve i imalo nekog smisla, kada bi se sličan pristup provodio u mnogim sličnim situacijama. Zašto na šećeru i bombonima nema upozorenja o štetnosti? O karijesu, dijabetesu, raku i mnogim drugim bo­lestima gdje je šećer izravni ili posredni uzročnik? Zašto ame­rički Nacionalni institut zdra­v­lja kaže da redukcija potroš­nje šećera “nije praktična zdra­vstvena mjera”? Hm, šećer je još profitabilniji od duhana, a zu­bari bi bankrotirali kada bi potrošnja šećera drastično pala. Zbog toga su “preventivne” mje­­re drugačije intonirane. Bak­terije su uzročnici karijesa, cjepivo protiv karijesa je pred vratima, mućkajte Listerinom i redovito mjerite šećer u krvi. Šećer je jeftiniji nego ikada, a Kinder čokoladice su baš za djecu.

Nametanje mamografije ima sve manje pristaša. Tu se ok­reće toliko upitnika, da ti se zavrti u glavi. Ako vam mamogram ukaže na karcinom dojke, svakako potražite drugo miš­ljenje. Šanse su i do 50% da je u pitanju lažna uzbuna, odnosno da aparat vidi ono što nije rak. Zbog toga se mnoge žene izvrgavaju agresivnim tretmanima, iako su apsolutno zdrave. Neke studije pokazuju da ma­mografija obično otkriva tek neke niskorizične forme (po­put DCIS). Većina žena s tak­vom dijagnozom vjerojatno bi preživjela i bez ikakvog tretmana.

Iako se penalizacija još uvijek tek razrađuje, nemojte se iznenaditi ako popis onoga što morate ili ne smijete bude znatno širi. Recimo, Aspirin na dnevnoj bazi bi mogao postati obavezan za sve, a bilje za čajeve, koje se bere bez ikakve kontrole, trebalo je već i ranije zabraniti. Ako nema ovjerenu i plaćenu državnu potvrdu o ne­škodljivosti. A i korištenje me­d­­vjeđeg luka treba oštro penali­zirati. Zašto bi naši ljudi do­dat­no smrdjeli po češnjaku?

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!