Postoji teorija da vrt sam u sebe “zove” korove koji će mu pomoći da se izbalansira. Zove korove koji će mu nadomjestiti minerale, vlagu ili prozračnost. Pirika, koja raste na svim tlima, ali pogotovo na zbitim, krtim tlima, po ovoj teoriji u vrtu je zato jer ju je vrt zamolio da svojim korijenjem probuši zemlju i da joj prozračnost. Kada se zemlja dovoljno prozrači i vremenom mikroorganizmi pojačaju svoje djelovanje, zemlja će postajati sve više humusna, a na takvoj zemlji sve više i više će rasti drugačije zajednice korova. Zajednice koje su indikatori humusnog tla, ali i koje ga takvim čine. S vremenom ćetakvi korovi istjerati piriku iz vrta ili će ona sama otići.

No dok je još tu, pogledajte malo u nju i pronađite njenu puzavu podvrstu, tj. Elymus repens ili Agropyron repens. Oba latinska imena odnose se na istu biljku, neke biljke imaju više latinskih sinonima.

Kod puzave pirike upotrebljavat ćemo prvenstveno podanak. To je onaj puzavi podzemni dio biljke koji se često naziva i korijen. Kod biljaka koje imaju podanak (isto je i kod koprive na primjer), korijen su one najsitnije “vlasi” koje vise iz nešto debljeg (3-10 mm debelog) podanka. Kao i svi podzemni dijelovi (korijenje, podanci, gomolji, lukovice i dr.), i podanak puzave pirike se iskapa u rano proljeće ili kasnu jesen. Potrebno ga je dobro oprati, ukloniti one sitne korjenčiće te vrlo dobro osušiti. Kada mislite da ste ga do kraja osušili, sušite ga ponovo. Ono ima snažnu regenerativnu snagu te uvijek u nekom svom dijelu ima pohranjenu minijaturnu zalihu vode. Dakle, kada ste ga presušili baš do kraja, izlomite ga na komadiće i pohranite u papirnatu ambalažu koju ćete zatvoriti u staklenku. Na ovaj način spriječit ćete da se upljesnivi.

Za što ćete ga koristiti? Moderne žene prvenstveno će ga koristiti u borbi protiv celulita. Za ovo se koristi već dugo i provjereno. Kuha se na način kako se kuha i za sve ostale tegobe. Potrebno je dnevno popiti 3 šalice čaja. Jednu veliku žlicu podanka prelijte sa šalicom hladne vode navečer. Ujutro sve to zajedno zakuhajte i nakon 5 minuta ugasite vatru, poklopite i pustite da odstoji 20 minuta. Puzava pirika se tradicionalno u našim krajevima koristila kao diuretik (sredstvo za izbacivanje vode iz tijela), pogotovo kod urinarnih infekcija i problema s bubrezima. Potiče metabolizam i izmjenu tvari te se tradicionalno kod nas koristila za čišćenje krvi, mineralizaciju tijela, (pogotovo svježi sok listova), kod opće slabosti, nečiste kože lica, akni po tijelu, lošeg stanja kože, sporog zarastanja rana i sl. Na njemačkom govornom području puzava pirika bila je tradicionalno sredstvo protiv bolesti respiratornih organa. Kada grlo ne može nešto izreći (grlobolja), pa nas stišće u prsima (bronhi), da ne bi dobili osjećaj da želimo iskočiti iz vlastite kože (osip), najpametnije je otpustiti strah (bubreg), ispirući ga velikim količinama vode. Pokušajte.