Mi navodno zloupotrebljavamo propise... Mali je poduzetnik brzo izračunao što je njemu isplativije i upotrijebio je propise, nije ih zloupotrijebio!

 

Prvo ste nas sve nazvali lopovima. Mi navodno zloupotrebljavamo propise.

Rekli ste da ćete nam ponovo povećati osnovicu za plaće direktora sa 5.213 kn koliko je u posljednje dvije godine (nakon što je bila oko 3.400 kn) na 9.271.90 kn.

Istovremeno planirate drastičnu mjeru smanjenja doprinosa na plaću za čitavih 0,7%!

Do sada smo vam morali svaki mjesec poslati 2.044 kn za doprinose i poreze, a sada ste zamislili da samo za vas iz mjeseca u mjesec moramo zaraditi 4.408 kn.

Samo to ‘smanjenje’ doprinosa o kojem toliko čitamo, nas će tako sada koštati 633 kn više!

Naravno, genijalnu dosjetku kako direktor ne treba sebi isplatiti neto plaću, namjeravate zadržati. Pa koja je budala mislila da se poduzetništvo pokreće da bi se nešto zaradilo!

Ono se pokreće da bi se financirao sustav koji zapravo ne postoji.

Jedino što je sustavno je organiziranje aparata za naplatu davanja, uz istovremeno minimalno uloženog truda od samog sustava. Onaj od kojega se ubire mora sam financirati i obračun svih davanja koja mu je ‘sustav’ odredio. U tome svakodnevno pokazujete sve više dosjetljivosti!

Zdravstvenog sustava skoro da nema, a mirovinskog još za kratko ima.

Stoga ne zaslužujete da vas nazivam sustavom. Postojite vi i postojimo mi, kao dvije antagonističke strane. Jedna, doduše, ima silu dok je druga očito odavno prihvatila da je stoka sitnog zuba.

27 godina dokazujete da niste sposobni stati na kraj sivoj ekonomiji i jedino što je sustavno je otimanje od radnih ljudi koji stvaraju nove vrijednosti, jer se isti nalaze vama na dohvat uz minimalni trud.

Donijeli ste propis da je moguće raditi u nepunom radnom vremenu. Donijeli ste i propis kako se na razliku između prihoda i rashoda plaća porez na dobit.

Mali je poduzetnik brzo izračunao što je njemu isplativije i upotrijebio je propise, nije ih zloupotrijebio! Zloupotrebljava ih onaj tko je poziciji da ih stalno mijenja na svoju korist iz jednostavnog razloga što to može!

Radnici će nam sada biti jeftiniji za spomenutih 0,7%. Kad ih nađemo u iseljenoj državi!

U sustav PDV-a morat ćemo tijekom godine, čim prijeđemo 300.000 kn. Zašto? Zato što je ponovo bilo onih koji su upotrijebili vaš propis, a zloupotrebama niste znali stati na kraj. Jednostavnije je svima odrediti novu normu, nego spriječiti prave lopove!

U svoju korist ističete mogućnost priznavanja dijela troškova i pretporeza pri nabavci osobnih automobila. Mislite li, gospodo, da mali poduzetnik kupuje nove automobile?!

Izjednačiti planirate mala poduzeća u kojima radi jedan zaposlenik koji je istovremeno i osnivač i direktor, promotor i radnik, otac ili majka sa djetetom u jednoj, a mobitelom u drugoj ruci, trudbenika koji radi do kasno u noć i rano ustaje da bi obitelj viđao jedva vikendom, sa obrtnikom dobitašem - koji ostvaruje  prihod od najmanje 3 milijuna kuna!

Jeste li probali izračunati udio novog troška plaće koji nam namjeravate nametnuti u 3 milijuna kuna (4,3%) i udio istog troška u prihodu malog poduzeća koje je oko limita za ulazak u sustav PDV-a (43,2%)? Onih 36.000 poduzetnika koji imaju prihode manje od 120.000 kn planirate očito preko noći uništiti.

Jučer ste nam jasno i glasno sa presice poručili: pravi mali poduzetnik nema se čega bojati, on nove mjere neće osjetiti. Njemu će biti sve isto!

Baš tako!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge