Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija.  Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?


Fraktura patele, odnosno puknuće čašice koljena ozbiljna je ozljeda, kojoj je potrebno vrijeme i strpljenje da bi potpuno zacijelila.

U prvoj je fazi najvažnije slijediti upute kirurga i biti u imobilizaciji onoliko koliko je potrebno, a to je najčešće između 4 i 8 tjedana. Ukoliko to vrsta operacije dozvoljava, fizioterapija može krenuti odmah po skidanju šavova s ciljem održanja snage mišića i stimulacije cijeljenja. Po skidanju imobilizacije i dozvoli kirurga za opterećenje koljena, započinje intenzivni dio oporavka s ciljem uspostave pune funkcije koljena.

Najčešći problemi s kojima se susrećemo tijekom postoperativnog oporavka su otežano pregibanje koljena, bolnost pri pokretanju i uporno oticanje.

Valja razumjeti da čim je pukla kost, istovremeno je pukla i hrskavica koja je na njoj. U pravilu kost zarasta brže od hrskavice te tom problemu treba posvetiti posebnu pažnju u rehabilitaciji. Osim toga, sama trauma dovodi i do oštećenja drugih struktura koljena, koje nije potrebno kirurški liječiti, ali je nužno na njih obratiti pažnju postoperativno. U svakom slučaju, vodstvo i savjeti iskusnog fizioterapeuta bili bi od velike pomoći.