04.04.2014.
Plućnjak - i jestiv i ljekovit
Plućnjak (Pulmonaria officinalis) je zaista lijepa proljetna biljka, divnog dekorativnog cvijeta u plavim, ljubičastim i roza nijansama. Čak i kada ne cvjeta, njegov karakteristični pjegavi list dostojan je ukras svakog vrta. Možete ga posaditi u svoj vrt i uživati u ovoj trajnici svaku godinu iznova.
Od pamtivijeka se koristi za plućna oboljenja. Obiluje silicijem koji jača pluća i respiratorne organe. Iako spada u ekspektoranse (pomaže izbaciti sluz), nije toliko jak kao neke druge biljke koje se koriste za tu namjenu, pa pomaže kod iritativnog kašlja - onog dosadnog nadražujućeg kašlja koji dugo ne prolazi i ne da vam spavati po noći.
Osim što je ljekovit, plućnjak je i jestiv. Mladi listovi koriste se u salatama, ali i u varivima, juhama, savijačama ili na bilo koji drugi način na koji biste koristili zeleno lisnato povrće. Starenjem listovi lisnatog povrća razviju karakterističan okus (blitva) ili postanu jako gorki (radič) i vlaknasti (kupusnjače) za naše današnje fino nepce i osjetljive zube.
Mladi listovi plućnjaka su mekani i baršunasti, ali starenjem postaju tvrdi i budu prekriveni s puno malih dlačica. Dakle, sada, dok cvate, vrijeme je da ga berete za hranu, ali i u ljekovite svrhe.
Naberite šareno cvijeće i mlado lišće i osušite ih na toplom i prozračnom mjestu. Nakon par dana, kada bude potpuno suh, spremite ga u papirnatu vrećicu, pohranite na suho mjesto i smireni pričekajte da vam se prikrade kakav kašalj.
Čaj od plućnjaka kuha se tako da veliku žlicu suhe biljke prelijete sa šalicom kipuće vode, poklopite i pustite da stoji petnaest minuta. Potom procijedite, zasladite medom, istisnite malo limuna i uživajte.
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Najbolji jastuk
Činjenica je da jednom manjem broju ljudi upravo neki od “anatomskih” jastuka omogućuje smanjenje bolova. No, premalo ih je da bi to proglasili pravilom
Vaš liječnik
Proširene vene
Pacijenti u ovisnosti od stupnja razvoja bolesti imaju manje ili veće bolove u nogama, težak hod,umor nogu i otoke
Korak do zdravlja
Cijena promašaja
Prosječni 60-godišnji Amerikanac iz San Francisca ima 5% izgleda da u sljedećih 5 godina doživi infarkt, no preseli li se u Japan i počne živjeti i hraniti se kao Japanac, njegov rizik će pasti na 1%