Iako spada u ekspektoranse, plućnjak pomaže kod iritativnog kašlja - onog dosadnog nadražujućeg kašlja koji dugo ne prolazi i ne da vam spavati po noći.
Plućnjak (Pulmonaria officinalis) je zaista lijepa proljetna biljka, divnog dekorativnog cvijeta u plavim, ljubičastim i roza nijansama. Čak i kada ne cvjeta, njegov karakteristični pjegavi list dostojan je ukras svakog vrta. Možete ga posaditi u svoj vrt i uživati u ovoj trajnici svaku godinu iznova.
Od pamtivijeka se koristi za plućna oboljenja. Obiluje silicijem koji jača pluća i respiratorne organe. Iako spada u ekspektoranse (pomaže izbaciti sluz), nije toliko jak kao neke druge biljke koje se koriste za tu namjenu, pa pomaže kod iritativnog kašlja - onog dosadnog nadražujućeg kašlja koji dugo ne prolazi i ne da vam spavati po noći.
Osim što je ljekovit, plućnjak je i jestiv. Mladi listovi koriste se u salatama, ali i u varivima, juhama, savijačama ili na bilo koji drugi način na koji biste koristili zeleno lisnato povrće. Starenjem listovi lisnatog povrća razviju karakterističan okus (blitva) ili postanu jako gorki (radič) i vlaknasti (kupusnjače) za naše današnje fino nepce i osjetljive zube.
Mladi listovi plućnjaka su mekani i baršunasti, ali starenjem postaju tvrdi i budu prekriveni s puno malih dlačica. Dakle, sada, dok cvate, vrijeme je da ga berete za hranu, ali i u ljekovite svrhe.
Naberite šareno cvijeće i mlado lišće i osušite ih na toplom i prozračnom mjestu. Nakon par dana, kada bude potpuno suh, spremite ga u papirnatu vrećicu, pohranite na suho mjesto i smireni pričekajte da vam se prikrade kakav kašalj.
Čaj od plućnjaka kuha se tako da veliku žlicu suhe biljke prelijete sa šalicom kipuće vode, poklopite i pustite da stoji petnaest minuta. Potom procijedite, zasladite medom, istisnite malo limuna i uživajte.