Iako spada u ekspektoranse, plućnjak pomaže kod iritativnog kašlja - onog dosadnog nadražujućeg kašlja koji dugo ne prolazi i ne da vam spavati po noći.


Plućnjak (Pulmonaria offi­cinalis) je zaista lijepa pro­ljetna biljka, divnog deko­rativnog cvijeta u plavim, ljubičastim i roza nijansama. Čak i kada ne cvjeta, njegov karakteristični pjegavi list dostojan je ukras svakog vrta. Možete ga posaditi u svoj vrt i uživati u ovoj trajnici svaku godinu iznova.

Od pamtivijeka se koristi za plućna oboljenja. Obiluje silicijem koji jača pluća i respiratorne organe. Iako spada u ekspektoranse (pomaže iz­baciti sluz), nije toliko jak kao neke druge biljke koje se koriste za tu namjenu, pa pomaže kod iritativnog kaš­lja - onog dosadnog nadra­žujućeg kašlja koji dugo ne prolazi i ne da vam spavati po noći. 

Osim što je ljekovit, pluć­njak je i jestiv. Mladi listovi koriste se u salatama, ali i u varivima, juhama, savija­ča­ma ili na bilo koji drugi na­čin na koji biste koristili zeleno lisnato povrće.  Stare­njem listovi lisnatog povrća razviju karakterističan okus (blitva) ili postanu jako gorki (radič) i vlaknasti (kupus­njače) za naše današnje fino nepce i osjetljive zube. 

Mladi listovi plućnjaka su mekani i baršunasti, ali sta­renjem postaju tvrdi i budu prekriveni s puno malih dla­čica. Dakle, sada, dok cvate, vrijeme je da ga berete za hranu, ali i u ljekovite svrhe. 

Naberite šareno cvijeće i mlado lišće i osušite ih na toplom i prozračnom mjestu. Nakon par dana, kada bude potpuno suh, spremite ga u papirnatu vrećicu, po­hranite na suho mjesto i smireni pričekajte da vam se prikrade kakav kašalj. 

Čaj od plućnjaka kuha se tako da veliku žlicu suhe bilj­ke prelijete sa šalicom kipu­će vode, poklopite i pus­tite da stoji petnaest minuta. Po­tom procijedite, zasladite medom, istisnite malo limuna i uživajte.