No zašto psi to rade? Zašto bježe i koji su to psi koji će i nekoliko puta mjesečno jednostavno nestati iako mu pružate baš sve?


Pri jutarnjem pregledavanju društvenih mreža, jedna od prvih stvari koje mi upadnu u oko su postovi o psima koji su pobjegli u šetnji, odlutali od kuće, otrčali za srnom u šumi i slično. Ono što je zaista dobro jest da se zahvaljujući upravo lakom širenju informacija, danas pas pronađe mnogo lakše. Čak i ako odluta duboko u šumu uvijek će se naći netko tko ga je vidio, a vidio  je i njegovu sliku na fejsu :) Tako su vlasnici brzo obaviješteni o pronalasku psa i isti je mnogo lakše vraćen kući. Nekad takve priče o bijegu imaju sretan kraj, a ponekad se desi da se psa nikada ne nađe i zapravo je to za vlasnika najgore jer ne zna što se dogodilo.

No zašto psi to rade? Zašto bježe i koji su to psi koji će i nekoliko puta mjesečno jednostavno nestati iako mu pružate baš sve.

Iako imaju svoju fotelju, topao dom, punu zdjelu hrane i vašu ljubav, oni, eto, samo čekaju da vrata ostanu odškrinuta kako bi šmugnuli tko zna kamo. Neće ih spriječiti ni ograda u dvorištu i najmanja rupa njima je dovoljna da pronađu izlaz i jednostavno nestanu na nekoliko sati ili čak dana. Većina pasa koji će povremeno pobjeći od kuće učiniti će to samo onda kada im se pruži prilika dakle kada vi zaboravite zatvoriti vrata od stana ili dvorišta. Nije baš da vrebaju na takvu priliku i neće pobjeći ako su vrata otvorena koju minutu. No pustite li ih otvorena satima, nagoni će nadvladati i takav pas otići će sam u šetnju.

Druga mnogo opasnija skupina su oni psi koji žele pobjeći pošto poto. Takvom psu dovoljan je prostor koji nastane otvaranjem vrata dok ulazite u stan. Pobjeći će svaki puta ako ga fizički ne spriječite. Ako je ograda čvrsta, prokopat će tunel. Ukopavanje ograde na dubinu od 30 cm trebala bi spriječiti u bijegu i najboljeg kopača. No, osim što zna kopati,on može skočiti nevjerojatno visoko. Pitate se što napraviti sa takvim psom i koji su uopće razlozi za tako «nenormalno» ponašanje? Jedan od najčešćih razloga je dosada i višak energije. Neki psi počinju bježati kada vlasnik nađe novi, zahtjevniji posao pa je pas često sam. Drugi, kada dođe do promjene u obitelji kao što je rođenje djeteta, pa pas padne u drugi plan. Sve situacije koje dovedu do toga da pas provodi manje vremena u šetnji mogu rezultirati bježanjem. On jednostavno ide potrošiti višak energije i malo se zabaviti.

Drugi razlog je hrana. Pokušajte otkriti kamo pas ide kada pobjegne. Obližnja baja za smeće obično je odlična lokacija, a ponekad se radi o dobronamjernom susjedu koji vašeg psa uvijek nahrani komadićem mesa ili kruha kada se pojavi u njegovom dvorištu.

Treći razlog je spolni nagon. Ženke će pobjeći kada se tjeraju, a mužjaci kada se tjera bilo koja ženka u krugu od 4 kilometra.

Vrlo često psi nestanu u šetnji. Radi se o onim psima koji komandu "dođi" ne shvaćaju baš osobno....I sama imam takvu kujicu. Doći će ukoliko nema nikakve distrakcije, no ako je ugledala srnu, a naravno vidjeti će je mnogo prije mene, jednostavno će otrčati za njom. Većina pasa koji bježe u prirodi vratiti će se kroz neko vrijeme upravo na mjesto sa kojeg su pobjegli, pa je najbolje da ih tamo čekate. Radi se, dakako, o igri živaca jer dok čekate psa koji tumara šumom uvijek strepite da se može dogoditi nešto loše. GPS lokatori koji su danas prisutni na tržištu po pristupačnim cijenama nisu loše rješenje za veće pse. Malo su nezgrapni i preveliki, pa za manje pse nisu praktični. Funkcioniraju na način da kretanje vašeg psa pratite u živo putem aplikacije na mobitelu. Za one pse koji često odlutaju u šetnji, svakako je dobra stvar.No GPS mora biti pun kao i mobitel kojim ga pratite, a u "live" mogu raditi će maksimalno par sati. Ukoliko se pas ne vrati u tom periodu, više ne možete znati gdje je iako ima tracker.

Ovakvi izleti pasa bez vlasnika negdje na selu su sasvim prihvatljivi i smatraju se uobičajenim pasjim ponašanjem. No u gradu je to previše opasno i to prvenstveno zbog prometa. Psi ne prepoznaju automobil kao nešto opasno i nerijetko šetaju po sredini ceste uopće ne sluteći da ih automobil može ubiti na licu mjesta. Neki koji  su već iskusili udarac automobila i prošli sa lakšim ozljedama kasnije će pripaziti , ali teško mogu umaknuti brzini kojom se auti kreću.

Neki će vas pričekati kraj automobila. Najsigurnije je da psa u kojeg niste sasvim sigurni, ne puštate bez povodnika.

Ako spadate u one vlasnike koji rukom otvaraju vrata , a nogu drže u otvoru i provlačite se u stan kroz nevjerojatnih 10 cm, svakako potražite savjet stručne osobe. Uvijek se nađe neko rješenje.