Gledano kruto ekonomski, rak je profitabilna bolest. Čak, vrlo profitabilna. I šteta je da se netko predomisli tijekom dugih čekanja.


Ministarstvo zdravlja konti­nuirano producira zanimljive novitete, nekako u pauzama ministrovih grijeha. Bombas­ti­čno najavljenim projektom “72 sata” (Hm, zašto ne 3 dana ili 4320 minuta, već baš 72 sata?) pokušat će se skratiti vrijeme od dijagnoze do početka lije­če­nja onkoloških pacijenata. Na­kon čitanja kompletne vijesti doznajemo da će projekt, za sa­da, zaživjeti u samo jednoj bolnici (drugi će se priključiti kasnije), a rokovi se za sada odnose na samo 2 tipa malignih bo­le­sti - rak dojke i debelog crijeva. 

Poznavajući stanje u susta­vu, sve djeluje poprilično nestvarno, a utjecaj na stopu izlje­čenja tek ćemo vidjeti. Zli jezici već pričaju da se ovakvim blic-postupanjima nastoji smanjiti odljev oboljelih prema alternativi. Da, gledano kruto eko­nom­ski, rak je profitabilna bo­lest. Čak, vrlo profitabilna. I šteta je da se netko predomisli tijekom dugih čekanja. Pod­sje­tit ću vas kako nas uvode u li­jekove, liječenja i medicinske postupke i kada treba i kada ne treba.

Tako su se u Australiji fino dosjetili da roditelji koji nisu cijepili svoju djecu više ne mo­gu računati na bilo kakve olak­šice ili dječji doplatak. Cijep­ljenje ili novac, zanimljiva mo­gućnost izbora. (Kod nas na­plaćuju kazne za necijepljenje, a ovdje uskraćuju novac. Nije isto, ali novac je uvijek uk­lju­čen.) 

Fokus domaće vakcinacij­ske kampanje trenutno je us­mjeren prema krpeljima. (Ni slučajno se ne dajte namamiti u branje šparoga bez cijepljenja protiv krpeljnog meningoencefalitisa.) Možda ospice nisu više dovoljno skandalozne. Zatim u engleskom Nacionalnom institutu za zdravlje kažu da bi se dosta života spasilo kada bi svi stariji od 60 godina uzimali sta­tine i tako djelovali na ko­lesterol. Dakle, svi. (Treba li pokrenuti nacionalni program za korištenje statina?) Barem 3 karike tu nedostaju. Problemi s kolesterolom ne nastaju zbog manjka statina, ali statini mo­gu uzrokovati itekako ozbiljne probleme. A izgleda i da kolesterol više pomaže nego od­maže, barem takva su zadnja saznanja. 

No, glavnu medicinsku me­dijsku promidžbu i dalje pro­vodi Angelina Jolie. Njeno sa­kaćenje prate milijuni, a skupi bizarni testovi za utvrđivanje onkoloških rizika postali su skri­vena želja mnogih. Zar nije uzbudljivo saznati kolika je mo­gućnost (izražena u postocima) da na pojedinim organima nakopate rak? Koji zdravi or­gani se mogu preventivno od­straniti, djelomično ili u ci­je­losti? Znate li da trenutno sva­ka druga osoba oboli od raka? U svjetlu toga, možebitna akcija “manje organa za manje ra­ka” barem dobro zvuči. A mo­že i ovako: “u 3 dana bez or­ga­na”. Dok se sve ne digne na na­cionalni nivo, nikako ne­mojte zanemariti pozive za pregled stolice ili mamografiju. Za sada ne naplaćuju kazne za neoda­ziv, ali možda i hoće. Neoz­bilj­nosti nećemo tolerirati.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!