Nitko nije imun na pogreške, pa ni liječnici. Jednostavno, nešto se loše poklopi i sve krene krivo. Ništa čudno u tome. Pogreške liječnika oduvijek su postojale. Problem je što se takve greške jako nerado priznaju, pa nemamo pravu sliku o realnoj opasnosti. Sudski postupci zbog velikih i očiglednih grešaka traju u beskraj, a presude su prečesto apsurdne. Sve se baca pod tepih, kako se ne bi naštetilo renomeu liječnika. Uvijek sam naglašavao da je liječnička profesija daleko zaštićenija od svih drugih. Nisam siguran da je takav pristup dobar.

Prije nekoliko dana mnogi mediji su prenijeli rezultate studije iz Baltimorea, prema kojoj medicinske pogreške zauzimaju visoko treće mjesto među uzrocima smrti, odmah iza srčanih bolesti i raka. (Ovdje ne ubrajamo nuspojave uobičajenih lijekova. To je poseban problem.) Znate, liječenje je rizičan pothvat. Neki liječnici su neiskusni, procjena oboljelog može biti loša, skalpel zareže i tamo gdje ne treba, liječnici su frustrirani jer ih je premalo… Ponekad zaista ne treba puno da se prijeđe ona tanka sigurnosna linija, iza koje čuči smrt. Čovjek umre, a možda je mogao još dugo živjeti. Za gro takvih slučajeva nitko nikada neće saznati. Pitate se zašto? Kompromitirajuća dokumentacija se uklanja ili prilagođava, svi se međusobno pokrivaju. I kao da se ništa neobično nije niti dogodilo. Uz to, liječnička pogreška, kao uzrok smrti, uopće ne postoji u službenim statistikama. Sve se pripisuje osnovnoj bolesti, bez obzira da li je ona neposredni uzrok smrti ili ne. Većina spornih slučajeva se niti ne istražuje. Rodbina će dobiti frizirani izvještaj, koji možda i ne odgovara istini. Povjerenje u medicinu nikako se ne smije narušiti.

Može se reći da balansiramo u opasnom području. Incidenti su brojni, iako službeno ne postoje. Sigurnost medicinskih tretmana daleko je lošija nego mislimo, pa nismo prilagođeni realnoj situaciji. A trebali bi biti. Svakako bi trebali više razmišljati o tome tko i gdje će nas liječiti te da li koristi od predloženog liječenja opravdavaju rizike. U kojim bolnicama su evidentirani sumnjivi slučajevi? U principu, valja se čuvati i arogantnih doktora. Arogancijom se često prikriva nesposobnost, a to je najmanje što nam treba. Logično mi je da ne treba trpjeti ničije frustracije. Liječenje nije besplatno i svatko zaslužuje najbolje za svoj novac.

I prijavljujte sve anomalije, vrištite gdje god je moguće. Znam da će neke pritužbe biti ignorirane, ali neke će i doći do ušiju javnosti. Pri tome, ni na kraj pameti mi nije nekakva degradacija ili ocrnjivanje liječnika. Saznanja o realnom stanju je krajnji cilj svega. Istine se nitko ne bi trebao bojati.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]