Pojačano suzenje oka kod pasa i mačaka čest je povod za posjet veterinaru. Pa da malo pojasnimo koja je zapravo funkcija suza i zašto su jako važne. Larimalni ili suzni aparat u pasa sastoji se od suznih žlijezda, dvije suzne papile, nazolakrimalnog kanala i slabo razvijene nazolakrimalne vrećice. Suzne žlijezde su sekretorni dio suznog aparata, što znači da one proizvode suze. Svako oko suzama opskrbljuju po dvije suzne žlijezde. Suzni kanalići, suzna vrećica i suzonosni kanal čine ekskretorni dio suznog aparata. Ovalna papila nalazi se na gornjem i donjem kapku u unutarnjem kutu oka otprilike 1 do 2 mm udaljena od konjuktivalne sluznice i obično je pigmentirana. Kroz te papile suze odlaze u suzonosni kanal koji je različito dug, ovisno o pasmini psa i anatomskim karakteristikama glave psa. Tu se suze izlučuju u nosni hodnik. Kod brahicefaličnih pasa kao što su buldog, boxer, pekinezer, mops, ši-cu i slični, suzonosni kanal je vrlo kratak, pa se suze ponekad izlučuju u grlo, a ne u nosni hodnih, što treba uzeti u obzir pri izvođenju testova kojima kontroliramo prohodnost suznih kanala.

Kod perzijskih mačaka , posebno onih s vrlo kratkom njuškom, često dolazi do "prelijevanja" suza preko kapaka. Kod tih maca, kapci su postavljeni vrlo blizu oka, pa je suzno jezerce plitko. Stoga se suze ne uspijevaju drenirati isključivo kroz suzonosni kanal već dolazi do curenja suza niz lice. Važnu ulogu u vlaženju oka ima treptanje jer se spajanjem kapaka suze razmazuju po cijelom oku.

Test kojim provjeravamo prohodnost suznih kanala vrlo je jednostavan. Koristimo kapljice zeleno-žute boje koje nakapamo u unutarnji kut oka, a prolazom kroz nazolakrimalni kanal boja dospije u nosnice u roku od 3 do 5 minuta. Test izvodimo istovremeno na oba oka kako bismo mogli usporediti vrijeme s lijeve i desne strane. Kod brahicefaličnih pasa na tom putu boja (suze) mogu završiti u nazofaringsu. U tom slučaju boju ćemo naći u slini i na jeziku. Ako je kanal začepljen, moramo ga isprati. Kod većine pasa to se radi samo s lokalnom anestezijom oka. U kanal stavimo meku plastičnu cjevčicu i ispiremo fiziološkom otopinom. Događa se i da se štenci već rode s nerazvijenom ili neotvorenom papilom u oku. U takvim slučajevima potreban je kirurški zahvat.

Suze su vrlo važne i imaju cijeli niz funkcija. One vlaže površinu oka i na neki način je ispiru što je vrlo važno kod zaštite oka od sitnih stranih tijela (prašina, pijesak). Suze imaju i bakteriostatska svojstva , a opskrbljuju rožnicu oka hranjivim tvarima i raznim metabolitima, s obzirom na to da u rožnici nema krvnih sudova. Za optičku funkciju oka vrlo je važno da je površina rožnice glatka, što opet omogućuje prekornealni film koji formiraju suze. Neka oboljenja suznog aparata su urođena, a druga su stečena. Ovisno o postavljenoj dijagnozi pristupa se liječenju ovog dijela oka. Za neka oboljenja postoje vrlo izražene pasminske predispozicije, pa to svakako uzimamo u obzir pri pregledu psa ili mace. Danas je na raspolaganju nekoliko vrsta umjetnih suza u obliku kapljica za oko, a one su neizostavan dio oftalmološke terapije kod skoro svakog problema s očima.