Certifikate za fiskalizaciju i prijavu poslovnog prostora nabavljate u Fini, jer malo koje trgovanje će se obaviti bez naplate gotovinom ili karticama


Prije svega drugoga, trebate na samom početku odlučiti hoćete li poduzetništvo pokrenuti putem obrta ili poduzeća. O tim temama je u ovoj rubrici bilo riječi nebrojeno puta, pa ako sve pročitate, imat ćete sasvim dovoljno informacija za početak.

Prije početka poslovanja bilo bi dobro i da odlučite hoćete li ući u sustav PDV-a, ili nećete. Za pomoć u odluci, ponovo je ova rubrika izvor dragocjenih informacija.

Naravno, oni koji su se u prvom koraku odlučili za poslovanje putem obrta za koji će tražiti paušalno oporezivanje, nemaju dilema oko drugog pitanja, jer oni u sustavu ne mogu biti. To će biti oni koji se trgovinom misle baviti više iz hobija ili kao dopunom uz neku drugu zanimaciju u životu, jer promet od 300 tisuća kuna u trgovini se u pravilu brzo dostigne.

Od dana ulaska u sustav PDV-a, obrt mora početi voditi i poslovne knjige radi utvrđivanja dohotka.

Prije donošenja obje odluke podsjećam da je kod ulaska u sustav PDV-a potrebno izvršiti promjene kalkulacija cjelokupnih zaliha na skladištu zatečenog na dan ulaska u sustav PDV-a, koji se prije toga popisuje inventurom. Naime, onaj tko nije u tom sustavu, u maloprodajnoj cijeni ima samo nabavnu vrijednost robe i maržu, pa će u trenutku ulaska odabrati između dvije opcije: uračunati PDV na teret marže i zadržati iste maloprodajne cijene, ili će prodajnu cijenu uvećati za taj porez. U oba slučaja se mijenja struktura cijene, pa je potrebna spomenuta akcija.

Veleprodajne zalihe se ne kalkuliraju sa maržom i PDV-om, pa će onaj tko se bavi samo tim oblikom trgovine ovu radnju moći preskočiti kad ulazi u sustav PDV-a.

O svemu promišljajte u kontekstu novog propisa koji nam slijedi od početka 2019-te: u sustav će poduzetnici ulaziti od mjeseca koji slijedi onome u kojem su dosegli 300.000 kn isporuka, po sili zakona. Znači, odredba po kojoj se u sustav ulazilo tek s početkom naredne godine odlazi u povijest.

Za bilo koji oblik trgovine potrebno je pribaviti rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima koje - nakon pregleda prostora - izdaje mjesno nadležni Ured za gospodarstvo. Ako je u istom prostoru prethodno drugi poduzetnik obavljao istu djelatnost, pregled prostora neće biti potreban.

Obrtnici će najčešće i sjedište obrta registrirati na adresi na kojoj će trgovati, pa će možda iskoristiti i mogućnost da jedno vrijeme imaju registriran obrt bez početka rada, koje će uslijediti nakon pribavljanja MTU.

Poduzeća se, s druge strane, češće registriraju na adresama koje su različite od samih prodajnih prostora, koji su najčešće u zakupu. Obično su to privatne adrese osnivača. Takvo će poduzeće imati različito mjesto sjedišta od prodajnog mjesta (jednog ili više njih), što nije nikakav problem i nema potrebe za registriranjem podružnica. Suprotno poduzećima, kod obrta svaka dodatna adresa poslovanja iziskuje potrebu registriranja izdvojenog pogona i njegovog voditelja.

Prije početka trgovanja sa pozornošću istražite računalne programe koji će vam biti potrebni za izradu primki i praćenje zaliha. To može i ne mora biti povezano sa izdavanjem računa, fiskalizacijom i POS naplatom, pa je poduzetniku da odluči hoće li si softverom pomoći da ima manje posla ili će štedjeti novac na uštrb većeg angažmana.

Certifikate za fiskalizaciju i prijavu poslovnog prostora nabavljate u Fini, jer malo koje trgovanje će se obaviti bez naplate gotovinom ili karticama.

Ako ćete svoju robu uvoziti, trebat će vam špediter i prijevoznik koji će za vas obavljati taj dio posla, a isto je i ako ćete robu izvoziti. Za poslovanje sa državama iz EU zone, špediteri ne trebaju niti za uvoz niti za isporuku.

Oni koji će poslovati isključivo ili dodatno kao web shop, trebaju proučiti programske mogućnosti da ga integriraju sa programom za izdavanje računa, fiskalizaciju i praćenje zaliha, jer pojedinačno obavljanje svih tih radnji može se pokazati kao neisplativo u razvijenom poslu. Na tržištu postoje i programi koji nude vezu sa najčešćim internetskim platformama za formiranje internetske trgovine putem pripremljenih predložaka, što poduzetnika oslobađa potrebe za lokalnim dizajnerima i programerima i značajno smanjuje cijenu pokretanja web shopa.

Pišući ovaj tekst pretpostavila sam da ste prije odluke o bavljenju trgovinom kao budući poduzetnik dobro proučili Zakon o trgovini i Zakon o zaštiti potrošača, koji su temeljni za tu djelatnost. O marketingu cijelog pothvata i istraživanju tržišta pretpostavljam da ste dobro promislili prije nego ste uopće došli u fazu da razmišljate kroz koji oblik poduzetništva ćete ga ostvariti, jer to je zapravo apsolutno najvažnije.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge