Vjerujete li da se domaća svinja hrani išta kvalitetnije od one uvozne? Loših stvari i manipulatora ima svuda, a geografsko porijeklo nije garancija kvalitete


Sezona mandarina u punom je jeku. Rodile su kao malo kada i možete ih kupiti, doslovno, na svakom uglu. Tako se i prodaja direktno iz kamiona u centru grada gotovo udomaćila. Reći će vam da su domaće, da su ubrane jučer, da nisu zelene. Zbog toga su valjda skuplje nego na obližnjoj placi. Malo sam usporedio što nude jedni i drugi i, ni uz najbolju volju, nisam uočio ikakvu razliku. Jednostavno, ljudima su valjda domaćije one s kamiona. Možda i izravan kontakt s proizvođačima dodatno budi osjetila, što također ima svoju cijenu. Zbog toga je direktna prodaja skuplja, iako bi, realno, trebala biti jeftinija. Uz to, u ušima stalno odjekuje „KUPUJTE HRVATSKO“, što je nesumnjivo dobra orijentacija, ali prečesto to je i okidač za nerealne cijene.

Domaći proizvođači hrane muku muče, barem tako kažu, s brojnim problemima. Dotacije države i EU su premale, rascjepkanost je velika, a veliki trgovački lanci ucjenjuju na razne načine. Kada su prinosi loši krive su vremenske nepogode, a kada su dobri cijene se vrtoglavo srozavaju i zarade opet nema. Mlijeko i voda imaju skoro pa istu cijenu. Malo ćete čuti o rentabilnoj proizvodnji, a daleko više o tome kako se ništa ne isplati ili kako je sve propalo. Zbog svega toga su domaći proizvodi skupi, nerijetko i dosta skuplji od uvoznih. Imate li dojam da su povremeni sajmovi domaće hrane samo za one dubljeg džepa? Opet ću ponoviti, preferiram domaću proizvodnju, ali uz određene limite. Nisam spreman platiti duplo (ili skoro duplo) samo zato što je nešto raslo na hrvatskoj njivi.

Naravno, uvozna roba je vrlo raznolike kvalitete. Kolikogod se ono domaće neštedimice hvali, ono uvozno se ocrnjuje u svakoj pogodnoj prilici. Dakle, to je GMO, ne zna se čime je špricano, uvoznici kupuju samo svjetski otpad. Mesu iz uvoza ponekad se teško slijedi porijeklo, datum proizvodnje još teže. Ne sumnjam da je dio optužbi točan, ali zapitajte se da li i domaće može biti GMO, koliko je i čime prskano te koliko puta nam uvozno podvaljuju pod domaće. Vjerujete li da se domaća svinja hrani išta kvalitetnije od one uvozne? Loših stvari i manipulatora ima svuda, a geografsko porijeklo nije garancija kvalitete. Jeste li znali da gro maslinovog ulja, meda, smrznutih riba i ukiseljenog povrća iz velikih marketa uopće ne potječe iz Hrvatske, makar je u Hrvatskoj pakirano? Kupnjom takvih proizvoda sigurno ne potičete domaću proizvodnju, već usrećujete prekupce.

Globalizacija nam nekada donosi dobro, a nekada i loše. Od nje ne možemo pobjeći. Danas je cijeli svijet u tanjuru. Ako zaista inzistirate na zdravoj i kvalitetnoj hrani, računajte samo na svoj vrt i svoju štalu. Za sve drugo oboružajte se zrnom povjerenja i domoljublja. Samo se zaista nadam, bez obzira na sve, da onaj pravi miris jagoda i pomidora nikada neće zamrijeti.


Prijavite se na besplatni newsletter:[email protected]