Enormno skupi lijek može kupiti i Donald Trump i prosjak, kojem se posrećilo da u napuštenom rudniku nađe vreću s novcem. Vjerujte mi da je farmaciji to svejedno

Nitko nije imun na bolesti, nitko ne živi zauvijek i svi jednoga dana završe pod zemljom. Barem smo u tome svi jednaki. Ali, uvijek nanovo, postavljaju se pitanja o eventualnom privilegiranom liječenju. Dakle, da li za bogataše i osobe na visokom položaju (uključujući pjevače, glumce, NBA-zvijezde, naftne magnate, Donalda Trumpa i mnoge druge) postoji neki oblik liječenja, koji je svim ostalima apsolutno nedostupan? Odgovor će biti malo kompleksniji.

Nesumnjivo, novac otvara mnoga vrata. Nivo zdravstvene skrbi nije za svih isti. Nemate li novaca, vjerojatno će vas liječiti u bolnici koja puca po šavovima, a izbor liječnika bit će definitivno sužen. Opremljenost i komfor bit će prilagođeni raspoloživom zdravstvenom budžetu. Nečega će biti, a nečega i neće. Uz bogatstvo, tretirat će vas poput kralja, a liječnici će, po potrebi, doći i s drugog kraja svijeta. Ne postoji želja, koja se ne može ispuniti. Da budem sasvim precizan, možete dobiti i komfor i zvučna zdravstvena imena i naprednije metode liječenja, ali bolje zdravlje ponekad možda i ne.

Ključno pitanje današnje teme: Što je s dostupnošću farmaceutskih lijekova? Postoje li nekakvi specijalni, posebni lijekovi za one koji, recimo to tako, više vrijede? Postoji li nekakav ograničeni embargo, kako bi elita bila u prednosti? Rekao bih da ne. Nema razloga za tako nešto. Ograničeni pristup bilo kakvom lijeku znači manju zaradu, a znamo da potrošnju treba poticati. To je zakon tržišta. Baš svaki lijek ima svoju cijenu i može ga dobiti svatko tko sakupi traženi novac. Tako, enormno skupi lijek može kupiti i Donald Trump i prosjak, kojem se posrećilo da u napuštenom rudniku nađe vreću s novcem. Vjerujte mi da je farmaciji to svejedno. Njima su bitni potrošači koji puno kupuju, a ne status ili porijeklo novca. Baš zbog toga, njihova taktika pružanja (barem na papiru) dodatne nade (po cijeni koja raste geometrijskom progresijom) do u tančine je razrađena. Što kažete na mjesec dana dodatnog života za milijun dolara? Evo, za mnoge tipove raka danas postoje 3 linije liječenja, koje se propisuju ovisno o progresiji bolesti. Svaka sljedeća linija je skuplja, iako su izgledi kod proširene bolesti više nego skromni. Cijena zadnjih dana života obično je najskuplji segment životnog vijeka. Tu vas ogule do gole kože.

Sasvim je drugačija situacija s ostalim ljekovitim preparatima. Ne želim reći da su oni ikome nedostupni, ali će vam ih nastojati maksimalno zgaditi, pogotovo ako spadate u „high klasu“. Kako se o medijski eksponiranim bogatim osobama zna gotovo sve, pa i način eventualnog liječenja, farmaciji nikako nije u interesu da ove osobe koriste išta izvan službene linije. (Alternativni pristup može animirati javnost u neželjenom pravcu.) Zbog toga će se itekako potruditi da im iznesu sve medicinske mogućnosti, kako bi čajevi, MMS, soda bikarbona ili kanabis ostali na sigurnoj udaljenosti. Sve ono što se ne može patentirati vodi prema izmakloj dobiti, a to je u bilo kakvom poslu apsolutno nepoželjna kategorija.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]