Obrtnik koji zatraži paušalno oporezivanje i ne ostvari ni euro primitaka, dužan je platiti porez. Zauzvrat, paušalno oporezivani obrtnici nisu dužni voditi poslovne knjige i utvrđivati visinu izdataka i računati svoj dohodak, tj. zaradu

 

Ova rubrika postoji više godina, pa smo se temama odmakli prema malo naprednijim fazama poduzetništva. Ipak, zbog novih čitatelja, vratit ćemo se baznim temama, kako bismo pomogli onima koji sada razmišljaju o pokretanju svog poslovanja.

Prije više od desetljeća, kad sam pisala prve tekstove, danas najrašireniji oblik za pokretanje poslovanja, a to je paušalni obrt, nije ni postojao.

Odmah moram samu sebe demantirati i naglasiti da ta širom prihvaćena sintagma nije uopće točna. Naime, svaki obrt je po svojoj pravnoj definiciji isti. Radi se o registriranju gospodarske djelatnosti fizičke osobe, obrtnika. Termin „paušalni“ odnosi se zapravo samo na način oporezivanja obrta. Po svemu ostalom, taj je obrt jednak svakom drugom obrtu i kad jednom prestane biti paušalno oporezovan, neće se mijenjati ni jedna stavka u obrtnom registru i taj obrt u ostalim segmentima neće imati ništa više ni manje prava ili obveza.

Što zapravo znači paušalno oporezivanje?

Rekla bih da je to jedna vrsta dogovora između poreznih vlasti i obrtnika koji je započeo poslovanje. U tom dogovoru svaka strana ostvaruje određene pogodnosti, ali postoje i ograničenja.

Za svaki razred definiran je iznos poreza koji se godišnje plaća. Onaj na donjoj granici razreda plaća jednaki iznos poreza kao i obrtnik na gornjoj granici tog razreda. Štoviše, obrtnik koji zatraži paušalno oporezivanje i ne ostvari ni euro primitaka, dužan je platiti porez.

Zauzvrat, paušalno oporezivani obrtnici nisu dužni voditi poslovne knjige i utvrđivati visinu izdataka i računati svoj dohodak, tj. zaradu.

Također, plaćaju manji iznos doprinosa od ostalih obrtnika, pa im je ukupno porezno opterećenje u širem smislu (tj. kad uračunamo sve što su dužni uplaćivati u državni proračun) manje.

Ugrubo, sva davanja bit će otprilike 10-15% vrijednosti primitaka, što je više nego povoljno.

U ovakvom sustavu oporezivanja obrt može biti sve dok mu vrijednost isporuka ili primitaka ne dosegne 40.000 eura.

Značenje pojmova: što su isporuke, što primici, a što dohodak

Do sada smo već upotrijebili tri termina, koje moramo razjasniti kako bi početnici u poduzetništvu razumjeli o čemu se radi, jer za pravilno planiranje poslovanja moraju biti dobro upoznati s njihovim značenjem.

Isporuke su zbroj vrijednosti usluga, proizvoda ili robe koju je obrt isporučio u određenom poreznom razdoblju. Obvezni ste fakturirati sve ono što ste u određenom mjesecu isporučili i nije dopušteno dogovaranje oko datuma izdavanja računa. Kod isporuka usluga, račun se izdaje na dan izvršenja usluge, a kod isporuke dobara na dan kada je dobro prešlo u posjed kupca. Zato pojednostavljeno možemo reći da su isporuke izdani računi. Kada isporuke u određenoj godini prijeđu iznos 40.000 eura, obrt mora u sustav PDV-a, a zbog toga gubi pravo na paušalno oporezivanje.

Primici su naplaćene isporuke. Kada primici obrta dosegnu 40.000 eura, obrt mora početi voditi poslovne knjige i utvrđivati dohodak. Primici mogu sadržavati naplaćene isporuke iz prethodne godine, pa je moguće da se ovaj prag dosegne prije nego prag isporuka.

Dohodak je razlika između primitaka i izdataka. On se utvrđuje u poslovnim knjigama, tj. u Knjizi primitaka i izdataka koju je obavezan voditi obrt koji je izgubio pravo na paušalno oporezivanje.


Zaključak

Iz svega navedenog vidljivo je da tzv. paušalni obrt nije neka posebna vrsta obrta niti da je dostupan samo početnicima. Obrt može poslovati niz godina i cijelo vrijeme biti u sustavu paušalnog oporezivanja, a može i mijenjati status oporezivanja ovisno o parametrima poslovanja.

Ulazak u sustav PDV-a slijedi po sili zakona od prvog dana mjeseca koji slijedi mjesecu prelaska praga isporuka. Isto pravilo se primjenjuje i kod prelaska praga primitaka. Obrtnik je dužan o tome izvijestiti Poreznu upravu na propisanim obrascima, najkasnije 15 dana od isteka mjeseca u kojem je prijeđen prag. Ukoliko to ne učini, svejedno je dužan primjenjivati nova pravila i ukoliko svojim kupcima ne naplati PDV, platit će ga na svoju štetu, jer će morati unatrag utvrđivati njegov iznos primjenom preračunate stope na svoje isporuke. Stoga je u interesu obrtnika da prati svoje financije i vodi računa o svojim poreznim obvezama.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge