Sada kada su objavljeni rezultati arbitraže, ponovo su se pokušale podizati tenzije između Hrvatske i Slovenije. Jer, mediji, barem oni internetski, u Hrvatskoj nisu tu da informiraju. Oni većinom skupljaju klikove. Jer, kada malo razmislimo, je li uopće ikada cilj medija i bio da informiraju? Ili je uvijek cilj bila prodaja, a informiranje sredstvo. Bilo kako bilo, Hrvati vole klikati na netrpeljivosti među narodima. I onda imamo ovakve naslove koji savršeno reflektiraju tu potrebu. Naprimjer:

“Pat pozicija u zaljevu: Dva hrvatska i slovenski brod na crti razgraničenja, udaljeni 100 metara.”

I onda valjda očekuju da se ljudi razbjesne. Da krenu psovati i klikati kao ludi. Pa možda, čitajući članak kliknu i kakvu reklamu i tako osiguraju novinskoj kući nekoliko centi.

– Pa vidi ti te bahate Slovence!

– Neće oni tako, poslat ćemo mi njima ratni brod.

Kao da mi imamo neke ratne brodove. A i MIG-ovi nam se sudaraju u zraku kada polete. Jedino što imamo je 500.000 branitelja čiji broj i dalje rasta. Kad bi njih poslali u Sloveniju, za koju godinu bi upropastili tu zemlju borbom za svoja prava.

Nisu ni ovi drugačiji.

– Vidi ti te Hrvate, poslat ćemo mi njima ratni brod.

– I onda ćemo im potopiti taj brod.

– A ako oni potope naš?

– Onda ćemo se igrati neke druge igre. Ali, dok god imamo ratni brod, trebamo ga negdje isprobavati. A nećemo valjda s Talijanima?

I tako se zemlje sa nekim jadnim flotama igraju potapljanja brodova. Da bi uopće opravdali svoje postojanje valjda. Da bi svi ti silni generali i admirali nešto radili. A narod je tu da navija za svoje.