Sedmu godinu zaredom, u suradnji sa Udrugom “Mijau” iz Rijeke tijekom veljače organiziramo akciju sterilizacije mačaka i to za sve građane. Cijena u akciji je 205,00 kn za macu bez obzira na to da li se radi o mužjaku ili ženki.

Kako je lani odaziv građana bio zaista velik, ove godine odlučili smo “produžiti” veljaču, pa smo sa akcijom započeli već u prvim danima siječnja. Još jedan razlog za raniji početak akcije jest to što se krajem veljače češće događa da su mačke već gravidne, što bi svakako željeli izbjeći. Tako sada apeliramo prvenstveno na vlasnike ženki koje idu van - naručite vašu macu što prije jer sada u ovom zimskom periodu spolni organi miruju i zahvat je jednostavniji i manje traumatičan za mačku.

Vlasnici onih maca koje su isključivo u stanu sigurno će se odlučiti na ovaj zahvat, ako ne dok je maca mlada, a onda zacijelo nakon prvog ciklusa tjeranja. U tom periodu maca toliko mijauče, glasa se po danu, a posebno po noći, da nakon nekoliko dana to počne ozbiljno smetati vlasnicima, a ponekad i susjedima.

Akcija je namijenjena svim građanima, ali posebno nam je drago kada se odazovu oni ljudi koji hrane mace i imaju ih nekoliko. Često ćemo čuti kako to zapravo nisu njihove mace, ali čim im pomažete tako da ih hranite, pomognite im i tako da ih sterilizirate i smanjite broj napuštenih, bolesnih mačića u našem gradu.

Evo osnovnih uputa koje će vas zanimati ako odlučite sterilizirati vašu macu ili pak onu macu ispred vaše kuće:

Potrebno je rezervirati termin. Ukoliko se radi o vanjskoj maci za koju niste sigurni kada ćete ju moći uhvatiti, primiti ćemo vas bez obzira na narudžbu u radno vrijeme ambulante, a zahvat ćemo obaviti čim bude moguće.

Ako se radi o kućnoj maci, molimo vas da se naručite i da maca bude natašte. To znači, da ukoliko imate termin utorak ujutro u 9 sati, maci nećete nuditi hranu ponedjeljak nakon 22 sata. Vodu možete ostaviti na raspolaganju, ali nemojte maci nuditi mlijeko.

Pri dolasku u ambulantu tražiti ćemo od vas kao vlasnika, da potpišete obrasce u kojima piše da ste suglasni da se obavi planirani operacijski zahvat, te da ste svjesni da takva procedura uključuje i opću anesteziju te da može biti povezana sa određenim rizicima. Macu ćete ostaviti u ambulanti i doći po nju po dogovoru, obično kroz dva do tri sata.

Ukoliko ste sigurni da ne želite mačiće, sterilizirajte vašu macu već u dobi od 4 mjeseca, dakle prije prvog tjeranja. Tako bi sada bilo pravo vrijeme za mace koje ste udomili u ranim jesenskim mjesecima prošle godine.

Neke su mace već sa 5 mjeseci gravidne, pa ranom sterilizacijom nastojimo to izbjeći. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji, a ako maca nije gravidna traje do dvadesetak minuta. Rez je kod mačaka malen, obično su to 2 šava i one se u pravilu vrlo brzo i uspješno oporavljaju. Operativnim zahvatom odstranjuju se jajnici u ženki, odnosno testisi u mužjaka.

Podvezivanje jajnika nema smisla jer se u tom slučaju maca i dalje tjera, a upravo to želimo spriječiti. Osim toga podvezani jajovodi u mačaka se mogu rekanalizirati pa takva maca može ostati gravidna.