Na prvu nedjelju adventa okitili smo božićni vijenac i upalili prvu svijeću – voštanicu u kuhinji. Tijekom večeri bili smo u dnevnoj sobi i zaboravili na svijeću. Voštanica je u međuvremenu dogorjela i, nažalost, plamen je zahvatio stolnjak, stol na kojem je bio vijenac, a nastali dim je osmuđio zavjese, koje će trebati promijeniti, a morat ću popraviti i stol. Događaj nismo prijavili policiji. Imam li pravo na naknadu štete od osiguratelja? Imam osiguranje kuće od požara i stvari u kućanstvu od požarnog osiguranja.

Prema Uvjetima osiguranja kućanstva navedenog osiguratelja (poznat Uredništvu), kod osiguranja je osiguran i rizik štete na stvarima kućanstva uzrokovan požarom. Što je sve „požar“ – definirano je navedenim uvjetima: „Požar je vatra nastala izvan određenog ognjišta ili ga napustila, a sposobna je dalje širiti se vlastitom snagom“.

Prema načinu nastanka požara kod našeg čitatelja očigledno je da se radi o osiguranom događaju, jer požar koji je nastao uzrokovan božićnim vijencem i voštanicom svakako ispunjava sve karakteristike navedene za požar u definiciji uvjeta osiguranja.

S obzirom da se ne radi o većoj šteti, jasno je da događaj nije morao biti prijavljen policiji ili vatrogascima. Dakle, osiguranik mora prijaviti štetu svom osiguratelju u roku od tri dana od nastanka požara, a ako je taj rok propustio (kako proizlazi iz pitanja) – može štetni događaj prijaviti i nakon toga i to što prije kako bi osiguratelj mogao pregledati nastalo oštećenje i odlučiti kolika je štete te isplatiti osigurninu na koju osiguranik ima pravo.