Mišićna stabilnost ramena očituje se kroz kompleksan “ples” oko tridesetak mišića koji su uključeni u pokretanje ovog zgloba. Sekvenca njihovih kontrakcija i opuštanja rezultira stabilnošću ramena u svim njegovim pozicijama.
Ova se nestabilnost najčešće događa u adolescenata i mlađih pacijenata, koji voljno mogu iščašiti rame, kao neku vrstu trik pokreta, koji ponekad rado pokazuju svojoj okolini. Po­nav­ljane, ovakve voljne dislokacije mogu dovesti do situ­acije u kojoj se rame iščaši i bez voljnog angažmana, pri svako­dnevnim kretnjama. U podlozi ovog stanja se nalazi problem sa tajmingom mišićne aktiva­cije.
Neliječen, ovaj poremećaj može dalje progredirati do sta­nja u kojemu čak i obično kašljanje ili kihanje može biti po­vod za iščašenje, a rame može biti subluksaciji ili punoj luksaciji satima, ponekad i danima. Bolovi su slabi ili ih uopće nema. Fizička aktivnost može dodatno pogoršati već ionako loše stanje.
Liječenje je kompleksno, a uključuje prije svega fizioterapeuta koji je subspecijalizirao liječenje stanja na ramenom obruču. Zasniva se na uspos­tavljanju normalnog obrasca kretanja, što zvuči jednostavno, ali u ovom slučaju je iznimno kompliciran zadatak. Naime, centralni nervni sustav, koji ko­ordinira sav taj orkestar mi­šića pri pokretanju ramena, koordinira ih krivo i aktivira ih u lošem slijedu, što je i direktan uzrok ponovljenih luksa­cija.
Pomoć ortopeda je dobro­došla, a ponekad i psihološka pomoć nije na odmet.
U procesu rehabilitacije va­ž­no je da pacijent zatomi pot­rebu za voljnom luksacijom ramena, što je kod adolescenata lakše reći, no učiniti.
Potom slijedi terapija zasnovana na modificiranim me­todama manualne medicine, pri kojima se, uz zaštitu, uče osnovne kretnje ramena u pra­vilnom mišićnom slijedu, u kombinaciji sa redovnom i upornim vježbanjem po individualnom programu.
Potrebni su mjeseci, a po­ne­kad i čitava godina upornog vježbanja i povremenih terapija, kako bi se došlo do pune stabilizacije ramena. Stoga je strpljenje pacijenta, ali i njego­vog socijalnog okruženja od velike važnosti u postupku oporavka.