Odaberite glinu koja se sušila na suncu, koja je ventilirana i, zbog minerala, onu koja je kopana na području gdje je nekada bilo more

 

Često me ljudi pitaju s čime perem zube jer je na internetu puno različitih recepata za izradu prirodnih pasti u kućnoj radinosti. Perem ih s pastama od zelene gline. Njih izrađujem već 15 godina, a zadnjih 8 godina povremeno napravim i radionice gdje učim ljude kako da ih naprave sami. U sastav ulaze biljni prahovi, eterična ulja i tinkture ljekovitih biljaka. Svaki od sastojaka ima svoje zašto i zato i kod koga da i kod koga ne te je potrebno malo dulje objašnjenje. Pogotovo je bitno da se u današnje doba, kada mnogi imaju različite tegobe i disbalanse organizma, vrlo pametno i individualno napravi selekcija biljaka koje će se kod te osobe koristiti.

No, ono što je vrlo jednostavno i neškodljivo je pranje zuba s najobičnijom zelenom glinom. Odaberite onu koja se sušila na suncu, koja je ventilirana i, zbog minerala, onu koja je kopana na području gdje je nekada bilo more.

Samo pranje zuba je vrlo jednostavno. Smočite četkicu za zube, dobro ju otresete i do pola dlačica, na vrlo kratko uronite u fino mljevenu glinu. Uobičajenim pokretima detaljno operite zube.

Osjetit ćete da su vam zubi glatki i savršeno čisti. Glina, ventilirana, vrlo nježno uklanja talog sa zuba i sprječava nastajanje kamenca.

Same čestice gline imaju svojstvo apsorbiranja bakterija (i ostalog života) u usnoj šupljini, poboljšavaju pH faktor, vežu na sebe sve nečistoće i kroz ispiranje pomažu da se maknu iz usne šupljine. Glina obiluje brojnim mineralima od kojih je najbitniji silicij koji jača strukturu cakline, ali i zubnog mesa. Dugotrajnim nježnim četkanjem tope se i ostali minerali koji se ugrađuju u zubno meso pa je ova primjena pogodna za zubna mesa koja se često upaljuju, koja se povlače i sl.

Također, htjeli, ne htjeli, uvijek neki mikrokomadić zubne paste i progutamo, a glina i na cjelokupni organizam ima podržavajuće i blagotvorno djelovanje. Više o tome u nekom drugom članku. A do tada, u ljekarnu i nabavite pola kile ventilirane gline. Probajte!

Ovakvim načinom njegovanja usne šupljine, a pogotovo ako je u pitanju zubna pasta/prah od gline s personaliziranim odabirom ljekovitog bilja možete svakodnevno davati poticaj imunitetu cijelog tijela. Vrlo brzo, čak i samo s običnom glinom, primijetit ćete da nema više neugodnog jutarnjeg zadaha… A Valentinovo se bliži…. J