Kako je svakim danom sve više rekreativnih trkača, evo tek nekoliko osnovnih pravila koje svakako treba poštivati kod trčanja žele li se izbjeći ozljede i na kraju izvući ona prava korist, bez obzira bila ona usmjerena na gubitak viška kilograma kroz ovakvu fizičku aktivnost, bilo na poboljšanje kondicije ili oboje. Prije svega to je tehnika trčanja. Tehnika znači koordinacija pokreta gornjih i donjih udova i nije ju jednostavno svladati. Kako nije moguće naučiti pravilno i nerizično trčati iz knjiga, neophodno je da to pokaže kvalificirani trener ili netko tko se duže vrijeme bavio atletikom.

Disanje je drugi nezaobilazni dio trčanja. Hvatati zrak kao riba na suhom vrlo je naporno. Osim toga, neravnomjerno disanje utječe na daljnje ubrzanje srčanog ritma, koje je i ovako ubrzano samim trčanjem.

Kako su brzina disanja i brzina rada srca usko povezani, možemo jedan parametar kontrolirati na način da kontroliramo drugi. Tako prateći brzinu i ujednačenost disanja, pratimo i brzinu rada srca, a da ne mjerimo puls sad pa opet.

Princip je ovakav: Trebalo bi potpuno disati na nos, kako udisaj, tako i izdisaj tijekom cijelog trčanja, a brzinu trčanja prilagoditi mogućnosti disanja na nos. Izgleda komplicirano, ali cijela se priča da uvježbati za samo dva-tri dana, a kada se to postigne, tada trčanje doista postaje zadovoljstvo, jer više nema mogućnosti za preveliki stres za organizam koji će onda rezultirati osjećajem iscrpljenosti i posvemašnje nemoći.

Nikako nije dobro posve disati na usta, jer je takvo disanje plitko, a suhi zrak koji na taj način stiže u pluća iritira sluznicu dišnih organa, a i resorpcija kisika iz njega je slabija. Osim toga, prilikom nekontroliranog hvatanja zraka ustima, srčani ritam može prijeći u “crvenu zonu” iznad 180, pa čak i 240 otkucaja u minuti, što predstavlja veliki rizik i za utrenirane sportaše, a kamo li za ljude koji se trčanjem bave sporadično ili samo onda kada treba izgubiti pokoju kilu. Možda je najvažnije shvatiti da nekontrolirano trčanje može oštetiti ne samo mišiće na nogama, već srce i krvožilje i nanijeti nepopravljivu štetu organizmu. S druge strane, za pravilan i umjeren jogging može se reći da je gotovo kao lijek upravo za srce i krvožilni sustav, ali i za vitku liniju do koje nam je tako mnogo stalo.