Imam 12 godina radnog staža u jednoj tvrtki. Zadnjih godinu dana koristila sam (neplaćeni) roditeljski dopust do 3. godine života djeteta (članak 22. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama). Ukoliko nakon povratka na posao dobijem otkaz na temelju isteka ugovora o radu, imam li pravo na naknadu za nezaposlene?


Pravo na novčanu naknadu za nezaposlene ostvaruje se ispunjavanjem uvjeta: prethodnog rada, radni odnos ne smije prestati krivnjom ili voljom nezaposlene osobe i u zakonskom roku se mora prijaviti nadležnom uredu HZZO-a i podnijeti zahtjev za novčanu naknadu.

Uvjet prethodnog rada je najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca, a kao vrijeme provedeno na radu u Vašem slučaju smatra se: vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj te vrijeme koje je radnik bio privremeno nesposoban za rad, odnosno na rodiljnom, roditeljskom, posvojiteljskom ili skrbničkom dopustu nakon prestanka radnog odnosa, ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema posebnim propisima.

Nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu ako je radni odnos prestao: otkazom od nezaposlene osobe (osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca), pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, zbog toga što nezaposlena osoba nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit, zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika) kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti, zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca, uz iznimke određene zakonom.

Zakonski rok za prijavu nadležnom uredu HZZ-a je 30 dana.

Sukladno članku 22. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama Vi koristite pravo na mirovanje radnog odnosa do navršene treće godine života djeteta. Posljedica mirovanja Vašega radnog odnosa, prema odredbi članka 87. stavak 2. Zakona o radu je da prava i obveze iz radnog odnosa miruju, jer je mirovanje radnog odnosa jedna vrsta neplaćenog dopusta za radnika. Sukladno navedenom, a u skladu sa ZOR-om, Zakonom o doprinosima,  Zakonom o mirovinskom osiguranju te Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, Vi ste neosigurani, odnosno poslodavac će vas odjaviti sa HZMO-a i HZZO-a. Zdravstveno osiguranje možete ostvariti kao član obitelji supružnika ili vlastitim uplatama, a kod HZMO-a postoji institut produženog mirovinskog osiguranja. Samostalnim uplatama produženog mirovinskog osiguranja, koje možete vršiti za vrijeme mirovanja radnog odnosa, ostvarit ćete ranije navedeni uvjet za ostvarivanje naknade za vrijeme nezaposlenosti, da ste osigurani kod mirovinskog osiguranja, a samim tim isto razdoblje uračunat će Vam se u radni staž. Kako navodite i da radni odnos ne bi prestao Vašom krivnjom te uz pretpostavku da se u propisanom roku prijavite nadležnom uredu HZZ-a, ostaje samo pitanje ispunjavanja uvjeta primanja naknade plaće za vrijeme mirovanja radnog odnosa. Međutim, kako je mirovanje radnog odnosa neplaćeni dopust, za njegova trajanja radnik nema pravo na naknadu plaće, a što je Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, članak 37. stavak 2. alineja 1., propisano kao uvjet za ostvarivanje prava na novčanu naknadu. Plaća je naknada za rad koja se otvaruje kod poslodavca pa si je ne možete sami isplaćivati, a ni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporamane ne predviđa isplate ikakvih naknada za vrijeme mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta.

Slijedom svega navedenog, proizlazilo bi da u konkretnom slučaju nećete moći ostvariti pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, no najuputnije je da se ipak izravno obratite nadležnom uredu HZZ-a.