Prehrana štenaca u prvim danima života u potpunosti ovisi o njihovoj mami. Prva tri tjedna štenad samo siše i, ukoliko je ženka kvalitetno hranjena i ima dovoljno mlijeka, dohrana štenadi nije potrebna.

No, u trećem tjednu započinjemo s dohranom. Posebnu pažnju prehrani treba posvetiti kod psića velikih pasmina jer su njihove potrebe specifične. Oni jako brzo rastu i povećavaju svoju tjelesnu težinu sve do starosti od 12 do 18 mjeseci. U usporedbi s leglima malenih pasmina, kuje većih pasmina imaju brojčano veća legla, a štenad je proporcionalno manja. U većim leglima štenci se moraju “izboriti” za svoje mjesto na sisi, što je kod malenih pasmina rijetko slučaj jer su legla mala i mjesta ima dovoljno. Ponekad je velika legla potrebno podijeliti u dvije grupe i stavljati ih naizmjenično na sisu, kako bismo bili sigurni da su svi pojeli dostatnu količinu mlijeka.

Tek rođeni štenci nemaju bakterijsku floru u probanom traktu. Ona će se polako razviti tijekom prvih nekoliko tjedana života.

U starosti od tri tjedna započinjemo s dodavanjem hrane. To je period u kojem se energetske potrebe štenadi značajno povećavaju i mlijeko više nije dovoljno. Sada je u hranu potrebno dodati proteine životinjskog porijekla, masti i nešto vlakana, dakle, prehranu prilagođavamo tome da su psi mesožderi. Psići će vrlo brzo prihvatiti malene obroke koji moraju biti visoko probavljivi i sličnog sastava kao majčino mlijeko. Najbolje je da je hrana vlažna i zagrijana.

Ukoliko pretjeramo s dohranjivanjem, a štenci znaju biti vrlo lakomi, možemo izazvati probavne probleme. Zato je vrlo važno da prelazak na čvrstu hranu bude postepen. Ponekad se dogodi da štenad jednostavno ne želi jesti ponuđen obrok. To se događa u malenim leglima kada kuja ima mlijeka u izobilju. No, unatoč odbijanju, štenad treba privikavati na novu hranu i ponuditi novi obrok barem 3 puta na dan. U starosti od tri tjedna štencima ponudimo vodu i ostavimo je na raspolaganju. Kad su stari 6 tjedana, obično više uopće ne sišu.

Teško je kod kuće pripremiti kvalitetan obrok za maleno štene, posebno za cijelo leglo. Zato uglavnom savjetujem da se za prvu dohranu odabere gotova hrana koja je namijenjena štenadi velikih, odnosno malih pasmina. Takve hrane su točno izbalansirane od strane stručnjaka, pa ne moramo razmišljati o tome sadrže li sve što je štencu potrebno. Ista vrsta hrane primjerena je i za kuje koje doje, pa se može davati i mami. U početku preporučujemo da se voda prokuha i ohladi prije nuđenja štencima.